Треньорът на Царско село Тодор Янев даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ във връзка с предстоящия мач за Купата на България срещу Левски.

- Тоше, имате ли сили да се противопоставите на Левски, който в момента се намира във форма и е лидер в класирането?
-Колкото и да не ми се иска, разликата в класите е голяма. Единият клуб е със стогодишна история, ние сме млад отбор. И настоящото състояние на „сините” е отлично. Така че – нека не се заблуждаваме. Но ние ще направим всичко възможно да се представим достойно.

- Имате ли поне едно предимство преди мача?
-Единството е, че не сме обременени и няма какво да губим. Само можем да спечелим от този мач. За млад футболист няма нищо по-хубаво да играе срещу гранд като Левски.

-Как реагираш, когато чуеш името ФК Левски?
- Този клуб буди в мен уважение. Когато защитавах цветовете на любимия ЦСКА, винаги съм подхождал с респект към „сините”.

-Кои са най-ярките ти спомени от мачовете срещу Левски, когато носеше екипа на ЦСКА?
-Последните ми мачове срещу тях – серията от победите под ръководството на Стойчо Младенов. Имам и друг незабравим мач - с екипа на Славия през май 2013 година. Говоря за онова прословуто 1:1, когато Везалов си вкара автогола. Е, имал съм и негативни преживявания, но тях съм ги забравил. Победите ми над Левски топлят и до днес сърцето ми, но това няма да ми помогне в предстоящия сблъсък. Реалността в момента е друга. Както заявих – ние сме млад отбор, а аз съм все още треньор без достатъчен опит.

-Какви са целите на Царско село през настоящия сезон във Втора лига?
-Да се утвърдим в групата, защото отборът го правихме в движение. Сега имаме 25 играчи, които все още не са обиграни напълно. Последното попълнение Сашо Якимов дойде само преди седмица. Имаме доста работа за вършене. Най-важното е да развиваме футболната академия на клуба. В последния месец и около началото на учебната година се записаха много деца в школата ни.

-Ролята на Стойне Манолов в Царско село?
- Ролята му е огромна. Той е собственик на клуба и прави всичко за развитието му. Голямата му мечта е да види деца от академията в националния отбор и във водещите клубове в България. Целта му е да развием нашите таланти.

-Коментарът ти за твоя градски и бивш съотборник Христо Янев, който си тръгна от ЦСКА и наскоро пое Нефтохимик?
-Щастлив съм от успехите, които Ицо постигна през последната година. Те не са случайни, защото методите му на работа са професионални и дават резултати. Неслучайно той се задържа само един месец без работа и отново пое отбор в Първа професионална лига. Янев отиде в чудесен клуб, в Нефтохимик, откъдето аз тръгнах към големия футбол. Що се отнася до напускането му в ЦСКА – много големи и велики треньори не са се задържали на „Армията”, защото там постоянно се търсят резултати и мястото е много ветровито. Но това е част от нашата професия...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ