Новият старши треньор на Ботев (Враца) Тодор Янчев говори за първи път като наставник на тима. Специалистът даде интервю пред клубния сайт на врачани.

– Г-н Янчев, какви биха били първите ви думи като треньор на Ботев?
– Щастлив съм, че мога да работя в клуб, който има изключителни традиции в българския футбол. Дълги години е в елита на България, а когато получих предложението от г-н Вангелов, не се замислих много. Горд съм, че ще работя в такъв клуб.

– Днес г-н Вангелов каза, че политиката на клуба ще бъде да се залага на български футболисти, как оценявате посоката, която поема клуба?
– Да, такава ще ни бъде целта и идеята да работим с повече българи и да ги развиваме. По този начин ще върнем и хората по трибуните. Двамата гледаме в една посока и ще успеем максимално да привлечем български качествени играчи, за да отговорим на нивото на Първа лига. Наистина това е голямо предизвикателство, още повече, че ще трябва да се съобразяваме и с определени финансови параметри, а също така ни трябват качествени играчи, които хем да искат да се развиват, хем трябва да изпълнят целите. Към момента българските играчи търпят малко критика и виждам, че има отбори, които изцяло разчитат на чужденци.

– Ясен ли е екипът, с който ще работите?
– Да, този въпрос вече е изцяло изчистен. Виктор Димитров ще бъде мой помощник треньор, Христо Митов остава треньор на вратарите, а Ивайло Младенов ще остане кондиционен треньор.

– Имате ли яснота за нови попълнения и футболисти, на които няма да се разчита?
– Има яснота, въпросът е, че в момента се водят разговори. Тепърва с ръководството ще работим в тази посока. Ние трябва да запазим ядрото от стария отбор, а също така и да видим какви играчи могат да се вземат от българския пазар.

– Каква е програмата за лятната подготовка?
– Ще направим първа тренировка на 15 юни. Търсим противници за контролни срещи, имаме 1-2 свободни дати, на които ще трябва да намерим отбори. Ще се готвим изцяло на българска земя.

– С бившия старши треньор на отбора Христо Янев сте бивши съотборници и приятели, успяхте ли да си предадете щафетата?
– Да, Ицо изключително много ми помогна и съм му благодарен. Той ме въведе в кухнята и ме запозна в детайли с обстановката в клуба. Много е хубаво, когато имаш обратна връзка с човек, който е работил на съответното място. Това е плюс за всеки треньор.