“Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли иска на ЦСКА да разгледа делото срещу БФС за отнетия лиценз за участие в Шампионската лига през сезон 2008/2009 като постанови, че няма юрисдикция да реши случая по същество. След внимателен прочит на арбитражното решение, за нас стана ясно, че солидните и убедителни аргументи, представени от адвокатите на ЦСКА по делото в полза на извода, че КАС има юрисдикция и компетентност да реши спора, са били игнорирани.

КАС е възприел изключително формално и стеснено тълкуване на нормите, обуславящи юрисдикцията по случая, без да държи каквато и да било сметка за спортните и социалните последици от своето решение. КАС беше създаден преди 25 години да действа като Върховен съд за световния спорт, с други думи - да защитава основните права на спортисти и спортни организации. За съжаление, ние можем единствено да заключим, че решението на КАС е политически обусловено и повлияно, в резултат на което ЦСКА и неговите фенове няма никога да разберат истината по този противоречив казус.

Това е отказ от правосъдие и е в разрез с правилата на честната игра, които би трябвало да характеризират спорта и футбола в частност. Нещо повече - решението на КАС представлява също така отричане на основно и международно признато човешко право, а именно, че всеки има право да бъде изслушан от съд по честен и безпристрастен начин. Нормално демократично и цивилизовано общество не би трябвало да толерира ситуация, при която няма съд, който да е компетентен да разгледа един съществуващ правен спор.

Правилата на ФИФА, УЕФА и БФС забраняват споровете във футбола да се отнасят за решаване към националните съдилища. В България няма действащ спортен арбитражен съд. А дори и да имаше - той също не би бил компетентен да разгледа спор между БФС и клуб - негов член, съгласно Устава на БФС. Отказът на КАС да разгледа спора означава, че на практика не съществува правен форум, на който този случай да бъде поставен за разглеждане. Това положение може да бъде характеризирано като антидемократично, нехуманно, нецивилизовано, недопустимо и абсолютно скандално. В допълнение следва да се подчертае, че решението бе взето без никакво изслушване на страните, по време на което въпросите за и против юрисдикцията на КАС можеха да бъдат детайлно изследвани и дискутирани.

Във важен казус като настоящия решението на КАС да не изслуша страните по въпроса за юрисдикцията е не по-малко незадоволително и спорно. В резултат на решението, българското общество като цяло и особено онази част от него, симпатизиращи на ЦСКА, никога няма да узнаят дали лицензът на клуба за участие в Шампионската лига през сезон 2008/2009 г. е бил отнет правомерно или не. А това, отново бихме искали да подчертаем, няма нищо общо с принципите на честната игра, както в спортен, така и в правен аспект. Поради тази причина, ние категорично не приемаме решението на КАС. Възможността за обжалване на решението пред Швейцарския федерален съд ще бъде сериозно обмислена”.

Декларацията е подписана от Александър Томов, Борис Колев и професор Йън Блекшоу. /БЛИЦ