Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Инициативен комитет от жители на "Бояна" изпратиха писмо до президентите на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини за проекта на футболната база, която БФС смята да изгради в столичния квартал.

Планът предвижда Националната тренировъчна футболна база (НТФБ) да се разполага на площ от 61 дка от сегашния Правителствен комплекс. В писмото гражданите предупреждават Блатер, като шеф на световната футболна осицация, която финансира изграждането на базата, че проектът противоречи на действащото общо, териториално-устройствено и екологично национално и международно законодателство.

БЛИЦ публикува писмото без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

За сведение и разпространение, приложено Ви изпращам Отворено писмо от Сдружение „Граждански инициативен комитет – кв. Бояна“ до г-н Йозеф Блатер (Президент на ФИФА) и г-н Мишел Платини (Президент на УЕФА), с молба и очакване да го направите широко обществено достояние.

Благодаря за съдействието.

О Т В О Р Е Н О П И С М О
до

г-н Йозеф Блатер, Президент на ФИФА

г-н Мишел Платини, Президент на УЕФА

Уважаеми господа,

От средствата за масова информация научихме, че с изключителната финансова помощ на представляваните от Вас институции, „Българският футболен съюз” (БФС) възнамерява на реализира мащабен инвестиционен проект, като построи „Национална тренировъчна футболна база „Бояна”” (НТФБ „Бояна”) на терен с площ около 61 дка от настоящата територия на Правителствения комплекс „Бояна” в гр.София, България.

В тази връзка, с настоящото писмо Ви уведомяваме, че осъществяването на подобен проект в описаната територия по предвидения и предприет от БФС начин влиза в противоречие с императивни норми от действащото общо, териториално-устройствено и екологично национално и международно законодателство.

С процедурите по одобряване на градоустройствените и инвестиционни проекти за изграждане на обекта са нарушени следните международно признати и защитени основни човешки права и свободи, които по силата на чл.5, ал.4 от Конституцията на Република България „са част от вътрешното право на страната” и „имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат”:

- „Правото на защита на собствеността”, гарантирано от разпоредбите на чл.1 от Протокол № 1 към Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС);

- „Правото на ефективни правни средства за защита”, гарантирано от разпоредбите на чл.13 от ЕКЗПЧОС;

- „Правото на еднаква законова закрила без каквато и да е дискриминация”, гарантирано от разпоредбите на чл.14 от ЕКЗПЧОС и чл.26 от Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП);

- „Правото на справедлив съдебен процес”, гарантирано от разпоредбите на чл.6, т.1 от ЕКЗПЧОС;

- „Правото на достъп до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда”, гарантирано от разпоредбите на чл.9, § 2, ал.1 и ал.2, във връзка с чл.2, § 4 и § 5 от Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (КДИУОПВРДПВОС, „Орхуска конвенция”).

Това е така, защото:

1. Tерените, предвидени за изграждане на НТФБ „Бояна” в действителност не са собственост на държавата, която се възползва от господстващото си положение за да ги използва без необходимото правно основание.

В действителност, правото на собственост върху тези терени принадлежи на частни лица, жители на кв.Бояна от гр.София и членове на Сдружение „Граждански инициативен комитет – кв. Бояна“. Терените никога не са били законно отчуждавани, нито е изплащано дължимото законно обезщетение за тяхното завземане. През 50-те и 70-те години на миналия век, по времето на предишния държавен режим на управление, те са завзети и заграбени – първоначално „за нуждите” на Министерството на вътрешните работи (МВР), а в последствие – на Правителството на Република България.

2. Използвайки господстващото си положение, българските държавни институции (в лицето на държавната законодателна, изпълнителна и съдебна власт и органите на местно самоуправление) в продължение на повече от 20 години противозаконно отказват да възстановят правото на собственост и да въведат във владение правоимащите под предтекст, че теренът на Правителствения комплекс „Бояна” представлява територия с „цялостно реализирано и неприкосновено” архитектурно-градоустройствено и паркоустройствено обществено мероприятие.

С откритата си подкрепа за изграждането на НТФБ „Бояна” обаче (чиято реализация очевидно компрометира „целостта” на осъщественото архитектурно-градоустройствено и паркоустройствено обществено мероприятие), българските държавни институции в действителност признават пълната несъстоятелност на дългогодишните си твърдения по отношение „неприкосновения” статут на територията, „способен да оправдае” извършените нарушения на международно признатите и защитени основни човешки права и свободи.

Това обстоятелство не може да остане без последици, защото представлява съществено основание за преразглеждане на всички несправедливи, неправилни и противозаконни решения по въпросите за правото на собственост и използване на същата територия, взети при липса на ефективните правни средства за неговата защита, нееднаква законова закрила без каквато и да е дискриминация и несправедлив съдебен процес.

3. С процедурите по одобряване на градоустройствените и инвестиционни проекти за изграждане на НТФБ „Бояна”, българските държавни институции извършват поредните нарушения на изброените международно признати и защитени основни човешки права и свободи, едновременно нарушавайки и „правото на достъп до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда”, тъй като:

- не са извършени по предвидения в действащото законодателство начин и ред, задължителните процедури по Екологична оценка на плана и по Оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение;

- неправилно, необосновано и неоснователно е отказан достъпа до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда.

В заключение бихме искали да добавим, че нямаме нищо против развитието на спорта, и в частност на футбола, в България и на всякъде по света. Напротив, подкрепяме всяко разумно начинание в тази област с разбирането за приноса на спорта за цялостното обществено развитие.

Не сме съгласни обаче, развитието на спорта да става за сметка на международно признатите и защитени основни човешки права и свободи, чието незачитане и нарушаване е недопустимо във всяко съвременно демократично гражданско общество.

Ето защо, всички членове на Сдружението, чиито права са нарушени по посочените по-горе начини, са твърдо решени да потърсят законова защита на нарушените си права пред всички познати им международни институции, в това число и пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Искрено се надяваме, че поднесената информация по случая ще помогне за вземане на информирано решение по въпроса за отпускане на очакваната от БФС финансова помощ за реализация на проекта за НТФБ „Бояна”.

Очакваме популярните и уважавани институции, които представлявате, да покажат повече уважение към международно признатите и защитени основни човешки права и свободи, отколкото БФС и българските държавни институции.

С оглед на изложените факти и обстоятелства вярваме, че не бихте изложили на риск доброто им име, с финансово участие в подобен правно несъстоятелен и обществено компрометиран проект.

С уважение:

Светла Ваташка,

Председател на Сдружение „Граждански инициативен комитет – кв. Бояна“,

ул.„Воденичица” № 1, София 1616, България