Играй БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Спартак (Варна) може и да го няма днес в професионалния футбол, но е в сърцата на многобройните си привърженици. Хиляди фенове отпразнуваха по латиноамерикански 100 години от създаването на клуба. 

Безкрайно море от ултраси на "соколите", въоръжени с шалове, знамена, факли, димки и фойерверки заля морската ни столица. Началото бе на площад "Севастопол", а финалът на празненствата беше при Операта. В Драматичния театър "Стоян Бъчваров" се състоя тържеството, на което присъстваха много легенди, бивши и настоящи футболисти, таланти от школата, треньори и деятели, както и стотици фенове.

Специално за празника на Спартак дойдоха и много видни гости, сред които министърът на спорта Красен Кралев, вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, кметът на Варна Иван Портних и др.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+) 

Водещи бяха актьорите Христо Гърбов, Христо Колев, Иван Чешмеджиев и Венци Куцаров.

"Беше уникално! Видя се какво значи на обичаш отбора си. Бях там и никога няма да забравя видяното", заяви пред БЛИЦ бившият вратар на Спартак (Варна) Радостин Станев, който в момента е треньор на вратарите в Славия.

Присъстващите в залата видяха кратки прожекции с информация за историята на клуба, най-големите му успехи, рекордите и всички запомнящи се постижения. 

Кулминацията на тържеството беше показването на Царската купа, спечелена от спартаклии през 1932 година.

Легендите на клуба, които вече не са между живите, бяха почетени с едноминутни бурни аплодисменти от всички присъстващи, които станаха на крака.

Силният човек в клуба, сега подвижаващ се в Северозападната Трета лига - Стефан Калименов призова всички спартаклии да се обединят, да забравят дрязгите помежду си и да вървят заедно по пътя към връщането на отбора там, където му е мястото - в елита на родния футбол.

Клубът е основан на 28.08.1918 г. и последователно носи имената Български сокол (от 1918 г.), Шипченски сокол (от 1924 г.), Спартак (от 1945 г.), ЖСК-Спартак (от 1969 г.), Спартак (от 1985 г.) и Спартак 1918 (от 2010 г.).
 
В своята история Спартак 1918 преминава през възходи и падения, през успехи и неуспехи, но оставя незаличима следа в българския футбол. 
 
Шампион на България е през 1932 г., вицешампион - 1931 и 1933 г., трети в първенството - 1929, 1955 и 1984 г., финалист за националната купа - 1961 и 1983 г. Участник е в европейските клубни турнири - за КНК: 1961 и 1983 г., когато достига до 1/8 финал.
 
Спартак 1918 е сред десетте клубове с най-много участия в елитната футболна група - 43 сезона.

МНОГО СНИМКИ ОТ ПРАЗНУКА - ТУК!