Едно момче, името на което някои чуха за първи път преди дни, успя да привлече вниманието в мач от Първа лига. 16-годишният Мартин Минчев откри резултата за Черно море в домакинството на Пирин (Благоевград), спечелено от "моряците" с 2:1. Кой обаче е юношата на варненския клуб, реализирал първия си гол в мъжкия футбол? 

Още през миналата година Минчев прави много силно впечатление на феновете на Черно море, които вече на няколко пъти скандират името му. Талантът, играещ полузащитник, най-вече ляво крило, дебютира за мъжкия тим на 23 април 2017-а при победата с 3:2 над Локомотив (Пловдив). Записва първото си участие за представителния отбор на любимия му Черно море само ден след като навършва 16 години.

Първи шанс му дава Георги Иванов. Гонзо го пуска в 75-ата минута на срещата със "смърфовете", като Минчев заменя Иван Коконов. Въпреки крехката си възраст юношата на Черно море демонстрира самочувствие още при първите си минути. 

Именно Минчев се превръща в най-младия футболист с официален дебют за мъжете на Черно море. 



След това получава игрови минути и от наследника на Гонзо - Емануел Луканов, а при Илиан Илиев дори вече два пъти е титуляр - при въпросната победа срещу Пирин, която ще помни заради вкарването на първия си гол в мъжкия футбол, както и при гостуването на Лудогорец на 10 март (загуба с 1:3 в Разград).

До момента Минчев е взел участие в 16 мачове на мъжкия тим, а освен това е важен играч и за юношите на варненци. Талантът му не подминават и селекционерите на юношеските ни национални отбори, които също разчитат на услугите му.

Потвържденията за отличните му качества идват и от факта, че впечатлява дори емисари от Апенините, които го поканиха за петдневен лагер с юношите на Торино (до 17 години). Минчев взе участие в контролна среща, в която реализира хеттрик. До договор не се стигна, а от това спечели само Черно море, защото задържа голям талант, за когото тепърва ще се говори. Няма как да не отбележим, че не само на Минчев специалистите предричат голямо бъдеще. Той е част от новата вълна, в която са още няколко юноши на Черно море - Мартин Костадинов, Николай Минков, Ертан Томбак и др. 

Първият треньор на Мартин Минчев в школата на Черно море е Страхил Байчев. Впоследствие с него работи Мартин Христов, както и Гонзо, Луканов и Илиан Илиев при мъжете. 

Едно от първите участия на Минчев за представителния отбор на Черно море е белязано от куриозна случка. При загубата у дома от Пирин с 0:1 на 24 ноември младокът влиза на смяна, а място му отстъпва Атанас Зехиров. За Минчев обаче няма фланелка с името му, та се налага да играе с чужда. Облича тази с номер 9, на гърба на която е името на Цветелин Чунчуков. Юношата на Левски се възстановява от травма в този момент, а в негово отсъствие Минчев нахлузва фланелката му. От щаба на "моряците" предприемат интересен начин да скрият името на Чунчуков, поставяйки... лейкопласт. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Голът на Мартин Минчев:


 

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА