Отборът на „Клетката“ стана вторият шампион на Ариана Аматьорска Лига за 2012 година след приключването на финалната фаза на турнира в София. Тимът победи на финала „Ластери“ с 2:1 в динамичен и оспорван двубой и по този начин защити титлата си от миналата година с нов трофей.

БЛИЦ разбра, че една от важните фигури в тима на победителите е треньорът от Славия Любомир Божанков. Младият и амбициозен специалист води талантите на "белите", родени 2003 и 2004 г.

Решителният мач за титлата протече равностойно с леко надмощие на „Клетката“. Божанков и съотборниците му поведоха с 2:0 в първата част и въпреки гола-пасив, който получиха, удържаха своята преднина през второто полувреме и в края триумфираха заслужено с купата на шампионите.

С достигането си до последните финални мачове, първите три отбора в София придобиха правото да играят на големия финал на Ариана Аматьорска Лига 2012 през лятото.

Така тимовете на „Клетката“, „Ластери“ и „Унекс“ ще имат шанса да представят София подобаващо и да се борят за уникалната награда на Ариана – приятелска среща с шампиона на България по футбол за сезон 2011/2012.

Изпълнителният директор на „Загорка“ АД Рууд ван ден Ейнден награди първите три отбора в турнира и връчи индивидуалните награди. Той поздрави всички отбори за ентусиазма, с който се включиха в състезанието и пожела през следващата година още по-голям брой състезатели от София да участват в надпреварата на Ариана. На трето място завърши отборът на „Унекс“, който спечели малкия финал с 2:1 над „Виктория”. Със сребърните медали се окичиха „Ластери”, а купата и златните медали отидоха при миналогодишните шампиони „Клетката“.

Организаторите от Ариана бяха предвидили и три индивидуални награди за най-добър вратар, голмайстор, феърплей на турнира. „Най-добър голмайстор” на турнира стана Борислав Беширов от „Ластери”. За „най-добър вратар” бе определен Мартин Мариов от „Виктория”, който завърши турнира с най-много чисти мрежи. Наградата за „феърплей” получи Иван Дичев от състава на „Клетката”. Отличието се присъжда за най-коректна и честна игра в състезанието.

Ариана Аматьорска Лига в София излъчи и втория „местен талант на турнира”. Наградата бе връчена на Любомир Любомиров от отбора на „Унекс”, който привлече вниманието на спортните специалисти на Ариана и БФС със своите качества, добри отигравания и голмайсторски умения. През тази година във всеки град-домакин на Ариана Аматьорска Лига, ще бъде излъчван „местен талант“. Осемте таланта, победители от всеки регионален турнир, ще се съревновават помежду си на големия финал за титлата „национален талант на Ариана Аматьорска Лига 2012“.

Талантът на турнира ще прекара пробен период в лагера на шампиона на България в А-група за сезон 2011/2012. 312 мача бяха изиграни по време на двата етапа на Ариана Аматьорска Лига 2012 в София. 296 отбора с близо 3000 аматьори се състезаваха за купата в града.

От тях „Клетката” и „Ластери” доказаха, че имат място на финала, след като бяха най-убедителни през целия турнир. Непрофесионалните състезатели отбелязаха общо 1628 гола в двете фази на турнира.