Павел Дочев ще направи дебюта си начело на ЦСКА в евротурнирите. Тази вечер отборът приема ирландския Клифтънвил в първи мач от Третия квалификационен кръг на Лига Европа. Това ще бъде и първата официална среща на новия треньор начело на тима.

Ако се вярва на традицията поне в последните десет години, Дочев би трябвало да започне с победа. Цифрите са категорични в полза на “червените”. За последните десет сезона всички треньори дебютират в евротурнирите с успех, изключение прави само Ферарио Спасов. През лятото на 2004 година ЦСКА под негово ръководство направи 1:1 като гост на Омония (Кипър).

Всички останали шестима треньори тръгват успешно европохода си. За последните 10 години единствено Стойчо Младенов води отбора в два поредни сезона в Европа. През лятото на 2002 година той дебютира като треньор с победа над Динамо (Минск) за Купата на УЕФА. На следващото лято отново той е треньор за мачовете с арменския Пюник и Галатасарай. Легендарният наставник има още един престой на “Армията”. През лятото на 2007 година той бе начело на тима за двубоите с Омония и Тулуза отново за купата на УЕФА.
Единствено Димитър Пенев не успява да запише мачове в Европа. През лятото на 2008 година Стратега е начело на тима, но заради отнетия лиценз, ЦСКА не участва в евротурнирите. Така или иначе обаче Пената отдавна е дебютирал като треньор на ЦСКА в евротурнирите.

*ЦСКА никога не е губил двубой на старта в Европа, когато е бил домакин в София.

*Последната загуба в Европа за ЦСКА в първи мач е през 1992 година. Тогава “армейците” губят от Аустрия във Виена с 1:3 в 1/16-финал за КЕШ.

Дебютите на треньорите на ЦСКА в Европа за последните 10 години
Енрико Катуци
Сезон 2000/01, Купа на УЕФА, 1 квалификационен кръг
Конструкторул (Молдова) – ЦСКА 2:3

Стойчо Младенов
Сезон 2002/03, купа на УЕФА, квалификационен кръг
Динамо (Минск) – ЦСКА 1:4

Ферарио Спасов
Сезон 2004/05, Купа на УЕФА, 2 квалификационен кръг
Омония (Кипър) – ЦСКА 1:1

Миодраг Йешич
Сезон 2005/06, Шампионска лига, 2 квалификационен кръг
СК Тирана (Албания) – ЦСКА 0:2

Пламен Марков
Купа на УЕФА, 1 квалификационен кръг
Динамо Тирана (Албания) – ЦСКА 0:1

Димитър Пенев
Сезон 2008/09 – ЦСКА не играе в евротурнирите заради отнет лиценз

Любослав Пенев
Сезон 2009/10, Лига Европа, 3 квалификационен кръг
ЦСКА – Дери Сити (Ирландия) 1:0

Павел Дочев
Сезон 2010/11, Лига Европа, 3 квалификационен кръг
ЦСКА – Клифтънвил (Ирландия)

*След Енрико Катуци отборът е воден от Аспарух Никодимов. През есента на 2001 година под негово ръководство ЦСКА отстранява Шахтьор (Солигорск), Шахтьор (Донецк) и отпада от Милан. Това обаче не са дебютни мачове на Паро в Европа, който е водил отбора в епични битки в края на 70-те и началото на 80-те години.