Цанко Цветанов говори пред предаването "Зона спорт" по bTV Action за наболелите проблеми в българския футбол. Четвъртият в света от Мондиала в САЩ през 1994 година, е амбициран да направи от Етър (Велико Търново) добър отбор. Цветанов, който за първи път е старши треньор, признава, че е научил много неща от работата си със Станимир Стоилов в "Левски", Литекс, Анортозис и националния отбор.

"Покрай Станимир Стоилов започнах да разбирам футбола в детайли. Разбрах колко е важен всеки елемент от играта. Станах много по-добър професионалист. Научих се да работя от сутрин до вечер. Целта ми е Етър да играе добър футбол и хората да са доволни. Като развитие на базата, всичко се е развило към по-лошо, в сравнение с времето, когато аз играех. Прекалено много гледаме в чуждия двор, а трябва да погледнем в собствената си градина. В българския футбол сега какво се прави? Първо нямаме достатъчно финанси, обаче залитаме в купуване на готови играчи и временни резултати. За мен е невероятно, че в България има футболисти, които получават по 15-20 000 евро на месец. На фона на какво, че има 100 души на стадиона? Или че собствениците се молят да няма мачове? В България логиката е по-добре да няма мач, защото всеки един мач ни е разход", коментира Цветанов.

Бившият треньор в "Левски" заяви, че собственикът на клуба Тодор Батков редовно се меси в спортно-техническата част.

"Големият проблем на българския футбол са собствениците и те го знаят. Колкото и да не искат да го признаят, колкото и да говорят, че без тях нямало да съществува футболът, чак такава зависимост във футбола няма. Футболът не може да съществува единствено без добри футболисти, а без всеки един собственик може. В "Левски" собственикът си помисли, че той може да управлява процеса, а той не може. Собственикът е там, за да управлява генералните неща, а не да обяснява как играе левият външен, как крилата влизат навътре и т.н. В "Левски" се получи разминаването, че собственикът искаше да изгони всички стари футболисти, нищо че след това ги върна. Просто не знаеше какво трябва да се прави във футбола и искаше той да е под светлината на прожекторите. Сигурен съм, че той го знае в момента и знае, че е сбъркал, но нещата не могат да се върнат назад. Парите от Шампионската лига бяха инвестирани в школа, в общежитие за децата. Но чак сега виждам, за пръв път от 3-4 години, Николай Костов да обръща внимание на школата", заяви още Цанко Цветанов.

Той коментира и бъдещето на националния отбор, където треньор е бившият му съотборник Любослав Пенев.

"Сега в националния отбор има нов треньор, нов ентусиазъм, обаче играчите са същите. Няма какво да се лъжем скоро ще останем без футболисти в някои от топпървенствата", завърши Цветанов.