Помощник-треньорът на ЦСКА Милорад Пекович даде интервю в родната си Черна гора пред изданието „Vijesti“, в което взе отношение за предстоящата утре европейска квалификация между черногорския национален тим и България. 45-годишният специалист има 34 мача за „храбрите соколи“.

„Черна гора е по-добрият от двата отбора, но България не трябва да се подценява. Кръстаич дойде и донесе положителна енергия, която липсваше, върна ентусиазма, можете да видите в българските медии, че той излъчва оптимизъм. Заслуга за това има и поредицата от резултати, които имаше в Лигата на нациите, включително победата срещу Северна Македония в Скопие. Трябва да се внимава със състава, воден от Кръстаич“, заяви Пекович в родината си.

„Той промени селекцията на България, извика някои нови играчи. Имат млад отбор, с малко футболисти, които играят в най-силните европейски първенства. Един играе в Италия, един в Германия, един в Израел... Мисля, че тук приказката свършва. Гръбнакът на отбора са играчите от вътрешното първенство, но не е лесно за тези футболисти да се наложат, защото има много чужденци”, допълни помощник-треньорът на ЦСКА.

„В Черна гора имаме и опитни футболисти, преминали през няколко квалификационни цикъла, гръбнакът на отбора е същият като в предишните години, което може да донесе предимство, независимо от техния ентусиазъм и еуфория. България няма много опит и смятам, че е добър противник като начало. Повтарям обаче, че не трябва да ги подценяваме, нямаме право, въпреки че вярвам, че този национален отбор най-накрая ще постигне мечтата на всички предишни поколения и ще се класира за голям форум“, допълни Пекович.

„Форматът е разширен, играят 24 национални отбора, два отбора от групата отиват директно на финалите, има възможност и през Лигата на нациите. Ако тази система беше в сила, когато бяхме втори в групата, щяхме да играем европейско първенство. Вярвам обаче, че тази селекция, с малко късмет, който е необходим, ще постигне исторически успех", коментира още специалистът.

Милорад Пекович е участвал в четири мача между Черна гора и България, като през 2010 г. „храбрите соколи“ побеждават „лъвовете“ и спечелват правото да играят плейоф.

„Спомням си първия ни мач в квалификациите - 2:2 в Подгорица и попадението, което допуснахме в последната минута. Спомням си повече победата в София през следващия цикъл. Издържахме атаките им през първото полувреме, Зверотич вкара страхотен гол и след това се стабилизирахме. Постигнахме най-любимата за мен победа в националния отбор. Българите имаха страхотни футболисти тогава, Димитър Бербатов, Мартин Петров... Имахме ги и ние. Големи мачове бяха", завърши Пекович.

Нашата група в квалификациите за Евро 2024