Кметът на Каварна Цонко Цонев вярва, че Калиакра ще се спаси и няма да изпадне от "А" група. Той се надява в оставащите мачове до края на сезона съдиите да свирят 50 на 50, а не във всеки двубой да "колят ритуално" скромния му тим. В интервю за "ШОУ" Цонев говори по много теми, най-вече за съдийството. Цонко обърна сериозно внимание и на "приятеля" си Венци Стефанов.

- Г-н Цонев, отново заплашихте, че ще извадите Калиакра от "А" група, какво се случва?
- Играем си футбола, стига да ни оставят. Радвам се, че в БФС взеха мерки. Разбрах, че съдията Иван Кирилов е изваден за неопределено време от нарядите. Благодаря на Боби Михайлов за адекватната и бърза реакция. Продължаваме в първенството.

 
- Не ви ли омръзна постоянно да отправяте заплахи, че ще извадите отбора, но все не го правите?
- На моменти съм много афектиран. И вие да сте на мое място, също така бихте постъпили, убеден съм. Не го правим с някакви нечисти намерения. Нямаме нищо против БФС или когото и да било. Просто съдийството на Иван Кирилов в мача със Славия беше безобразно (б.а. - Калиакра падна с 1:2 у дома). Хубаво е, че
 
БФС взе
правилно
решение
 
А ние дали ще останем в "А" група, или ще играем догодина в "Б", това няма чак толкова голямо значение. Калиакра създаде име в българския футбол и ще продължи да го поддържа като отбор, който играе само в духа на феърплея.

 
- Какви са претенциите ви за мача със Славия?
- Такова клане не бях виждал. Не беше нормално. Проучихме го този съдия. Уж не бил поръчков, но знам ли. Венци Стефанов е известен с пробивите си на съдии. Може и да е направил нещо, няма да се учудя. Разбрах, че тройката няма връзка със Славия. Отдавам го на натегачество. Още щом поведохме в резултата, обърнаха свирката и всячески помагаха на Славия. Венци Стефанов пак не беше на мача. Той сигурно знае, че ще бият и не счете за нужно да идва. Спокоен е, че взема мача и защо да се разкарва чак до Каварна. Така беше и в предишната среща, когато дойдоха със Сватбаря (б.а. - съдията Ивайло Стоянов). Пак ни биха, тогава с 1:0. Г-н Стефанов много добре работи с председателя на Съдийската комисия Костадин Костадинов. За мен Венци е като Карлсон, който живее на покрива – дебеличък е, с една перка, витло... над всички е. Ама не съм ли прав? Не ви ли прилича на Карлсон? Вижте, че и на обем го докарва. Чувам, че нещо се оплаква, тъй като не съм го поканил в мидената ферма. Е, как да го направя? Не го каня, защото количествата са ограничени. Вадим по няколко тона на ден, няма да го заситят мидите. Ще остане гладен.

- Защо двамата постоянно се нападате?
- Принуждава ме да го правя. Аз не го познавам лично. Да не мислите, че ми се занимава с Карлсон. Пожелавам му да си класира отбора в Лига Европа, дори в Галактическата лига. Той е доказан футболен капацитет. Много разбира от футбол. И затова му пожелавам само успехи. Жалко, че освободи Емил Велев - другият разбирач. Добре се бяха събрали заедно, ама не знам защо се разделиха.
 
Страшна
двойчица
си бяха
 
Само разбирачи. Велев обаче ме учуди с това класиране на Локомотив (Пловдив) на финала за Купата. Ще го видим Карлсон сега срещу ЦСКА.

 
- Каква е вашата прогноза?
- Надявам се ЦСКА да победи Карлсон. Да му отрежат перката и да го приземят. Моят приятел Дучето и всичките хиляди фенове на ЦСКА изстрадахме много. Добре е, че Стойчо Младенов се върна. Дано изведе отбора до шампионската титла, защото само ЦСКА може да представи достойно България в Европа. Чакай, кой е съдия на "Славия" - ЦСКА?

- Ахмед Ахмед...
- О-о-о, Дюран Дюран. Що се смеете бе, те така му викат на тоя – Дюран Дюран. Интересно. Той е поръчков съдия. Знам, че е близък до Гриша Ганчев. Литекс май нямат загуба при него. Наскоро ни свири домакинството на Видима-Раковски. Направи всичко възможно да ни попречи, но ние взехме, че бихме с 3:2. Герасим Заков вкара в 94-ата минута. Съдийството на Ахмед беше безобразно, некадърно слаб е. Това е дерби на последните отбори, трябва да го свири обективно, а той какви ги върши, не е истина просто. Замълчах си тогава, но след случилото се със "Славия" всичко излезе от контрол. Не мога да ги търпя тези гаври аз. Не сме някакви комплексари като Карлсон, за да преследваме нереални цели. Слушам го как обяснява, че догодина Славия щели да са шампиони. Да, ще станат, но ако Сватбаря им свири всички домакински мачове, а Иван Кирилов гостуванията. Даже нека ги направят международни съдии. Понеже Карлсон ще класира Славия в Шампионската лига. Нека и там те да му свирят мачовете. Пожелавам на феновете на Славия за 100-годишнината да им дойде един нормален човек да ги управлява. Тогава Карлсон ще е много гладен, но съжалявам - няма миди за него! Докато за моя приятел Георги Иванов-Гонзо винаги ще има, аз съм му казал. Той винаги е добре дошъл и има запазена маса при мен. Гонзо е мъжкар, много свестен човек, независимо къде работи. Нищо, че аз съм цесекар. Него го уважавам. А и той е скромен, яде по малко. Не е като Карлсон. Пожелавам му успех на Гонзо занапред. И на Стоичков също. За него също винаги има миди. Като дойде с Литекс в Каварна, беше голям празник. Хората много го уважават, раздава им автографи, снимаха се с него. Публиката дойде на стадиона заради Стоичков. Обичат го,
 
той е
посланик
на България
 
Известен е по цял свят. Той може да продава не само коли, а и совалки, ако започнем да произвеждаме.

 
- Сега как сте с БФС? Още ли сте срещу Борислав Михайлов?
- Не, защо да съм срещу него? Аз винаги съм твърдял, че щом започне да си върши работата, съм зад него. Поддържаме принципни отношения с БФС. Не го правим заради някакви революции. Нека всички подкрепяме Михайлов. Ще се радвам, ако Боби направи първа копка на спортната база за националния отбор. Ако този проект се осъществи, това ще е нещо за България, което ще остане за поколения. Пожелавам му успех.

 
- Венци Стефанов е против Михайлов...
- Той Карлсон е така. Една седмица ще е срещу Боби, другата ще е иначе. Върти си... перката наляво и надясно. Докато аз съм принципен. В момента мисля, че Михайлов действа в правилната посока. Ако правят правилно нещата, да подпомагат юношеските гарнитури, ако и те се държат добре с нас, и ние ще се държим нормално. Напоследък се вижда, че се опитват да променят нещо, работи се. Ясно е, че винаги ще има противоречия. Единственият проблем е, че БФС се меси в първенството. Не е добре това да се предопределят резултати, класиране... Не само Гриша Ганчев. Никой не трябва да се меси, независимо какъв спонсор е. Не е добре и това, че се напълни с поръчкови съдии. Всеки е човек на някого. А и има много некадърни. Какво да ги обвинявам хората. Каквото ни първенството, националният отбор, такива са и те.

- За толкова години във футбола не успяхте ли и вие да си хванете някой съдия, който да изпълнява вашите поръчки?
- Не, не, стига глупости. Аз не се занимавам с такива неща. Ние сме скромен отбор, никой не ни помага, а и не искаме. Не съм като оня сладур - Карлсон. Ама много ми е смешен... ей така с перката, как си лети над всички нас и ръси акъл.

- А някога пробвали ли сте да подкупите съдия или пък рефер искал ли ви е пари, за да ви помогне?
- Никога не съм имал такъв случай. Иначе съм чувал разни неща.
 
То си личи,
когато е
поръчка
 
Поръчковото съдийство се набива на очи. Имаше един такъв доскоро, но добре, че се пенсионира.

 
- Кого визирате? (б.а. - става въпрос за Антон Генов)
- Разумни хора сте, ще се досетите. Казах ви, че скоро се пенсионира. Той солово ги изкарваше нещата. Иначе може да ти оправи 10 мача, да ги изкара както трябва, но на 11-ия да се насере тотално. Много поръчкови съдии има, както и много некадърни. Проблемът е в Съдийската комисия. Всеки има силен човек зад гърба си. Сватбарят е вкаран от Георги Камишев. Някакви други пък са близки на Костадин Костадинов, негови избраници. Третият пък е човек на Атанас Узунов. Нашите съдии си имат феодали и те са им като васали. Всеки е на някой човек. Оня Камишев бута Сватбаря. А например съдии като Ангел Ангелов, Цветан Георгиев и доста други, които нямат гръб, бяха като боксови круши и сега са извън съдийството. Нещата няма да се оправят, докато не бъде премахната тази система "човек на човека".

 
- Няма ли поне един честен съдия?
- Има, но за жалост май е само един - Таско Тасков. Прави му чест на момчето, че след мача Берое - "Левски" излезе и се извини, че е сгрешил и без да иска е помогнал на "Левски". Девета година съм във футбола, за пръв път ми се случва съдия да си признае грешка. Вижте го и оня - Мечката. Пълен престъпник. Браво на Стоичков. Този Мечката ни свири мача с Локо (Пд) миналата година. Закла ни, Локото го бяха хванали. Но нека му, сега му се падна. На всяко прасе му идва коледата. Този когато и да го бяха изритали, щеше да му е късно. Сега ще изпратя миди на Ицо в знак на благодарност, че е помогнал за изхвърлянето му от съдийството.

 
- Постоянно критикувате реферите. След като сте недоволни, да не би да не си плащате таксите?
- Да, не ги плащам. Разбрал съм се с БФС, че ще ги приспаднат от парите, които ни се полагат за телевизионните права. Винаги сме били коректни, но насреща не получаваме същото. Надявахме се, че като дойдат млади момчета, ще свирят обективно. А вижте какво стана.
 
Мечката,
Сватбаря,
 
Кирилов, Дюран Дюран, Александър Костадинов. Тези като ги гледам и си мисля с носталгия за Антон Генов. Ами то по-добре ще е да го върнат него. Поне от 10 мача знаеш, че 9 ще ги изкара. Но лошото при него е, че си използва служебното положение (б.а. - Антон Генов е шеф на агенцията по безопасност на храните). Мога да ви разкрия за един случай. Всичко тръгна от мач в Монтана миналата година. Той ни го ръководи, поряза ни и аз си казах, каквото мислех след това. И няколко дни по-късно си изпатих. Той да вземе да прати негови служители да затворят мидената ни ферма в Панчарево. Бяхме я открили малко преди това. Веско Прокопиев, момчето, толкова се старае, всичко му е изрядно. Открива работни места, а Генов праща свои служители да му правят мръсно. Чудили се какво да измислят и решили, че комарниците били ненормирани. Мрежата за комарите не била по нормативите... смешна работа. По мои си канали разбрах, че всичко това Генов го е направил заради обидите, които му отправих след мача в Монтана. И дума не може да става, че храната е развалена. Всичко е прясно. Всеки ден се вадят миди. Но той взел, че измислил тази простотия с комарниците. И на всичкото отгоре не отива във фермата, не знам защо, може би се страхува. Изпраща негови служители и те му изпълняват поръчката. Не трябва да е такъв комплексар. Стелчето (б.а. - визира половинката на Генов - бившата манекенка Стела Радославова) е добро момиче, не знам как се е захванала с него.
ПЕТЪР СТОЙЧЕВ/ШОУ