ЦСКА спечели по безапелационен начин дербито от 24-ия кръг на “А” група с Локомотив (София) с 3:1 на стадион “Българска армия”. Головете за “червените” вкараха Спас Делев, Мишел Платини и Костадин Стоянов. Почетното попадение за “железничарите” бе на Марчо Дафчев в добавеното време на двубоя. След трите точки “армейците” твърдо са на трето място с 48 точки, на три зад “Левски”, който в неделя посреща Сливен. Локомотив остана на пета позиция с 41 точки, като четвъртото място вече е за Локо (Пловдив), който има 42.

Милен Радуканов заложи на обичайния състав. Костадин Стоянов се завърна в титулярните единадесет и си партнира с Апостол Попов в центъра на отбраната. Румен Трифонов и Бандаловски играха отдясно и отляво в защита. В средата на терена започнаха Тодор Янчев и Галчев, по крилата Спас Делев и Грегъри Нелсън. Забит в атака бе Мишел Платини, зад него действа Маркиньос. Гостите от Локомотив излязоха със Саидходжа в нападение, подпомаган от Искрен Писаров и Джемал Джонсън.

Домакините от ЦСКА имаха тотален превес до около 60-ата минута, когато вече поведоха с 3:0, създадоха много положения и показаха разнообразна и много добра игра. “Железничарите” създадоха две-три ситуации за попадение в края на двубоя и едва след отпускането на ЦСКА успяха да се доберат до почетно попадение. Страхотен мач за “армейците” изигра Грегъри Нелсън, който асистира за първия гол на Спас Делев. Това обаче бе най-малкото, холандецът през целия двубой правеше слаломи през защитата на Локомотив и демонстрираше отлични финтове. Потърпевш от действията му бе бранителят на “червено-черните” Атанас Атанасов, който нито веднъж не успя дори да спре с нарушение Нелсън.

В 13-ата минута Платини с глава не успя да намери очертанията на вратата. Пет минути след това рожденикът днес Маркиньос изведе Делев, но той би в ръцете на Галев. През първата част направи много добро впечатление взаимодействието между Платини и Спас Делев. Нелсън бе много активен, Тодор Янчев и Галчев също играха на ниво. В 35-ата минута Нелсън не успя да вкара от чиста позиция, след като засече топката с корите и тя излезе над вратата. В 40-ата минута ЦСКА логично поведе. Отново Нелсън напредна отляво, центрира в наказателното поле, където Спас Делев се опита да вкара с пета. Нападателят не успя при първия си опит, топката се върна в него, след което той я прати във вратата за 1:0. Домакините направиха само една грешка в защита в 44-ата минута. Бандаловски и Иван Караджов не се разбраха, Саидходжа обаче не се възползва.

През второто полувреме “червените” продължиха да мачкат съперника, да владеят много топката и да градят атака с по едно подаване. В 47-ата и 48-ата минути Нелсън на два пъти направи пробиви отляво, но колегите му не успяха да оползотворят центриранията му. В 52-ата минута и Маркиньос пропусна, след като с мощен шут прати топката от външната страна на мрежата, подаването пак бе на Нелсън. В 58-ата минута Мишел Платини вкара страхотен гол за 2:0. Иван Бандаловски центрира отдясно, бразилецът от въздуха с воле препарира вратаря на Локомотив.

В 62-ата минута Костадин Стоянов се разписа за 3:0. Борис Галчев изпълни фалцово корнер, вратарят Валентин Галев скочи и не успя да улови топката, зад него Коце Стоянов с глава я добута във вратата. След комфортната преднина Милен Радуканов извади Спас Делев и Платини и пусна Емил Гъргоров и Станко Йовчев. До края на мача “армейците” явно се отпуснаха и съперникът създаде две чисти положения. В 73-ата минута влезлият като резерва в състава на Локомотив Идриси излезе сам срещу Иван Караджов, вратарят дори падна, но Идриси би от външната страна на вратата. В 83-ата минута Иван Караджов показа страхотен рефлекс, след като с крак изби топката от голлинията след удар на Кристиян Добрев. В добавеното време Марчо Дафчев реализира почетното попадение за Локомотив (София). След центриране в наказателното поле Маркиньос скочи и игра с глава, но топката попадна на крака на Дафчев, който я прати във вратата на Иван Караджов./БЛИЦ

Мачът по минути тук

ЦСКА - ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ) 3:1
1:0 Спас Делев (40), 2:0 Мишел Платини (58), 3:0 Костадин Стоянов (63), 3:1 Марчо Дафчев (90+1)

cska_logo.JPG
ЦСКА:
12.Иван Караджов, 11.Иван Бандаловски, 4.Костадин Стоянов, 19.Апостол Попов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев (71 - Емил Гъргоров), 18.Борис Галчев, 7.Спас Делев (60 - Александър Тонев), 29.Грегъри Нелсън, 28.Маркиньос, 9.Мишел Платини (67 - Станко Йовчев)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 6.Джузепе Акуаро, 21.Коста Янев, 23.Емил Гъргоров, 24.Александър Тонев, 26.Килиън Шеридън, 27.Станко Йовчев



loko_sofia.JPG
Локомотив (София):
84.Валентин Галев, 28.Атанас Атанасов, 12.Дарко Савич, 14.Милен Лахчев, 11.Кристиян Добрев, 8.Светослав Дяков, 23.Иво Иванов (46 - Марчо Дафчев), 18.Калоян Караджинов (62 - Марчо Дафчев), 21.Искрен Писаров, 7.Джемал Джонсън, 99.Дормушали Саидходжа (70 - Юсеф Идриси)
Резерви: 22.Боян Пейков, 17.Ивайло Димитров, 37.Илиян Гаров, 10.Марчо Дафчев, 88.Владислав Романов, 77.Юсеф Идриси, 15.Румен Горанов


Стадион "Българска армия"
Съдия: Ахмед Ахмед
Жълти картони: Борис Галчев, Иван Бандаловски (ЦСКА); Светослав Дяков (Локомотив София)