ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

ЦСКА и Левски никога не са играли един срещу друг на 7 юни,  но имат немалко мачове през шестия месец от годината. Един от тях не е никак популярен, тъй като не намира място в официалните статистики за вечното дерби. Но все пак, когато ЦСКА и Левски са на терена, даже и в контрола, даже и с друго времетраене, мачът си е мач! Поради тази причина БЛИЦ ще ви разкаже за един турнир през 1980 година и един странен двубой между „червените“ и „сините“.

Датата е 26 юни, мястото на събитието – Националния стадион „Васил Левски“. Провежда се мини-турнир по футбол за купа „Олимпийски огън“ в чест на Лятната олимпиада в Москва, която стартира на 19 юли и завършва на 3 август същата 1980 година.

 В надпреварата участват четири софийски отбора – ЦСКА, Левски, Славия и Академик. Чрез жребий са определени полуфиналните двойки: Левски – Славия и ЦСКА – Академик. Победителите отиват на финала.

Регламентът е следният: Играе се две полувремена по 20 минути. Казано накратко – блиц турнир.

„Сините“ бият „белите“ с 1:0, а „червените“ и Академик приключват 0:0. Няма продължения, бият се направо дузпи. ЦСКА печели с 4:3, като последната и решителна е отбелязана от вратаря Георги Велинов.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Малко по-късно – от 21 часа на същия ден, е финалът между ЦСКА и Левски. Познайте колко зрители са на трибуните, за да гледат четирите мача, като черешката на тортата е вечното дерби. 70 хиляди. Да, националният стадион е претъпкан до краен предел. Даже около 2-3 хиляди остават навън, защото не успяват да си купят билети.

ЦСКА печели с 1:0 срещу Левски и вдига купата. Единственият гол пада още в 9-ата минута. Вкарва го Спас Джевизов. Интересното е, че таранът се разписва от пряк свободен удар. Спас е основен голмайстор на „червените“, но почти не изпълнява статични положения. Този път обаче той решава да си опита късмета и забива топката във вратата на вечния си съперник.

След последния съдийски сигнал на Йордан Жежов капитанът на ЦСКА Иван Зафиров получава купата от председателя на БОК генерал-полковник Владимир Стойчев.

Въпросният мач е наречен най-бързият финал между „червените“ и „сините“. Бърз заради времетраенето – две полувремена само по 20 минути.

ЦСКА и Левски играят и контрола. Тя се провежда на 2 май 1964 година, а „армейците“ газят големия си съперник с 6:2. Иван Колев и Никола Цанев вкарват по 2 гола, по веднъж се разписват Никола Ковачев и Стоичко Пешев.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ  


Капитанът на ЦСКА Иван Зафиров и съотборниците му ликуват с купа "Олимпийски огън"