Славия и ЦСКА излизат днес от 15:00 часа на "Васил Левски" в столичното дерби от 14-ия кръг на Първа лига. "Червените" влизат в серия от 6 двубоя, които могат да им осигурят пълен актив от 18 точки в оставащите мачове до края на 2016 година. "Армейците" започват вторите си сблъсъци срещу отборите в елита срещу Славия, който е традиционно удобен съперник. В последните 8 шампионатни мача "белите" нямат постигната победа срещу ЦСКА.  

Тимът на Едуард Йорданеску ще се опита да направи това, което не стори по-рано през есента - да натрупа няколко поредни победи срещу съперници без сериозни претенции за челно класиране. Преодоляване на 13-те точки пасив от Лудогорец изглежда химера, но изместването на Левски от второто място не е невъзможна задача.

А предстоящата поредица от мачове изглежда удобна за ЦСКА. След двубоя със Славия предстои домакинство на Верея на 27 ноември (неделя), гостуване на Нефтохимик на 1 декември, домакинство на Пирин на 4 декември, визита на Локомотив (Горна Оряховица) на 11 декември и последният мач за годината - с Дунав на "Армията" на 16-и. Все отбори, които заемат местата от 9-о до 13-о. Ако Йорданеску се издъни и в тази серия от мачове обаче, през зимата статутът му ще бъде много сериозно разгледан и твърдата подкрепа от страна на ръководството може и да падне.

Румънецът ще остави почти без размествания състава за Славия спрямо този от гостуването на Лудогорец, загубено с 1:2. Промяна се налага единствено по принуда - централният защитник Рафаел Перес е наказан, така че титуляр до Божидар Чорбаджийски ще е Александър Дюлгеров. Нападателят Преслав Йорданов пък е контузен. Под въпрос са Руи Педро и Пламен Гълъбов.

В същото време в Славия болезненият период на изграждане на нов състав продължава. Съставът на "белите" в момента е смесица от много млада и неопитна отбрана и поизпечени в битки играчи в атака. Новият треньор Владимир Иванов - Фугата обмисля две промени в състава. Едната е свързана с вратарския пост. Марио Кирев имаше няколко неубедителни изяви под рамката и не е изключено ветеранът Георги Петков (40-годишен) да играе срещу големия си дразнител ЦСКА. Другата евентуална промяна пък е свързана с халфовата линия, където се очаква Божидар Васев да започне титуляр, а Владимир Семерджиев този път да остане на пейката.

Припомняме, че в първия кръг през сезона "белите" паднаха с 0:2 от ЦСКА. Сега разликата е, че имат повече качествени играчи в атака - Валери Домовчийски, Николай Димитров - Хичо, както и крилото Иван Минчев, привлечен именно от ЦСКА през август.

Slavia Sofia
СЛАВИЯ: Георги Петков, Георги Пашов, Андрea Христов, Петко Христов, Абуд Омар, Емил Мартинов, Божидар Васев, Николай Димитров, Иван Минчев, Седер Сердеров, Валери Домовчийски
Контузени: Александър Бранеков, Ивайло Димитров, Стефан Велков
Наказани: няма
Треньор: Владимир Иванов

Резултат с изображение за цска
ЦСКА:  Георги Китанов, Антон Недялков, Александър Дюлгеров, Божидар Чорбаджийски, Станислав Манолев, Петрус Бумал, Рубен Пинто, Арсенио Нунеш, Давид Симао, Диого Виана, Густаво Кулма
Контузени: Преслав Йорданов, Пламен Гълъбов
Наказан: Рафаел Перес
Треньор: Едуард Йорданеску
 

Баланс: 129 мача, 67 победи за ЦСКА, 39 равенства, 23 победи за Славия, г.р. 205:118 за ЦСКА

По-рано през сезона:
ЦСКА - Славия 2:0
1:0 Диого Виана (57), 2:0 Диого Виана (78)


Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига