ЦСКА ще излезе за трети път срещу Стяуа (Букурещ) в мач от европейските клубни турнири. През лятото на 1997 година “червените” отпаднаха след 3:3 в Румъния и 0:2 в София. През есента на 2004 година отново румънският тим беше краен победител – 2:1 в Букурещ и 2:2 в българската столица.
БЛИЦ ще спази традицията да припомни интересни и любопитни неща в навечерието на поредния европейски сблъсък на наш състав. Този път връщаме лентата 14 лета назад.
 
През лятото на 97-а треньор на ЦСКА е Георги Василев. Гочето е извел тима през пролетта на същата година до титлата и купата. След пет години суша “червените” са отново на върха. Следващата задача пред мустакатия специалист е да пробие и в Европа. За да се случи това обаче, ЦСКА ще трябва да преодолее Стяуа в първия предварителен кръг на Шампионската лига.
 
Двайсетина дни преди мача на Георги Василев му е предложен за втори път младия талант на Локомотив (Пловдив) Георги Иванов-Гонзо. Година по-рано – през лятото на 96-а, нападателят е отново вариант за лятната селекция на ЦСКА. Мениджърът Лъчезар Танев лично води младока в София, но Георги Василев винаги е предпочитал опита пред младостта. И категорично казва “не” на Гонзо. Вместо него на “Армията” се завръща ветеранът Ивайло Андонов. Следващото лято – малко преди първия мач със Стяуа в Букурещ, Георги Иванов е отново предложен на ЦСКА. “Червените” очакват да продадат Петър Жабов и роденият на 2 юли 1976 година бъдещ ас на “Левски” е една чудесна перспектива. Ала Гочето и този път е непреклонен, макар че ръководството провежда преговори с Гонзо зад гърба на наставника. Василев обаче не желае и да чуе и отсича: “Дали сте ми пълен картбланш за селекцията и държа аз да я върша сам!”

В крайна сметка Жабов остава на “Армията”, Ивайло Андонов също продължава да е там и Василев за втори път обръща гръб на Георги Иванов. Той все пак взема още един нападател, но това е сърбинът Божо Джуркович, а Гонзо подписва с “Левски”, където започва изключителната му кариера със синия екип.

Първият двубой със Стяуа е изпълнен с изключителен драматизъм. Мнозина поставят мача в топ 10 на най-инфарктните битки в европейската футболна история на ЦСКА. Домакините повеждат още в 8-ата минута чрез Ротариу. Следва още по-силен натиск, но “червените” (играещи в случая с бели екипи) се защитават умело. Над всички е вратарят Петко Петков, който днес е в щаба на Милен Радуканов. През второто полувреме обаче събитията се преобръщат на 180 градуса. За две минути ЦСКА вкарва два гола чрез Иво Андонов и Анатоли Нанков и излиза напред в резултата. В 67-ата минута Нанков забива второ попадение – 3:1 за ЦСКА.

Впоследствие обаче Толята получава червен картон и оставя съотборниците си с човек по-малко. Стяуа се хвърля на отчаян щурм, за да се стигне до изключително късметлийски гол, дело на най-опитния на терена – Мариус Лакатуш. След меле в наказателното поле Добромир Митов изчиства топката право в краката на румънския ас. За Лакатуш няма никакъв проблем да намали от близко разстояние. Друга звезда на Стяуа – Доринел Мунтану, изравнява за 3:3 седем минути преди края. В последната минута ЦСКА има прекрасен шанс пак да поведе и да измъкне победата, но влезлият като резерва Божо Джуркович не може да оползотвори прекрасно извеждащо подаване на Ивайло Андонов. Сърбинът излиза сам срещу вратаря Ритли, но от напрежение не успява да поведе топката и да нанесе решителния удар.

След мача в ЦСКА се чудят да се радват ли или да плачат. На аерогарата за път към София Георги Василев е с наведена глава. Гочето говори кратко и лаконично пред медиите. После се усамотява в единия край на летището. По време на краткия полет към България треньорът не обелва и дума. Целият е пребледнял заради пропуснатата златна възможност да реши всичко още на румънска земя.

В тези години Гочето си има и доста “доброжелатели” в Борисовата градина. Ненапразно той ражда прословутата фраза за змиите, които постоянно съскат из алеите на парка. Съскането се засилва с пълна сила в дните преди реванша. Част от ветераните отиват лично при президента на ЦСКА Илия Павлов и настояват: “Ако не отстраним Стяуа, махайте Василев. Ама веднага го махайте!”.

Гочето залага на невиждана дефанзивна тактика за реванша, който е седмица по-късно на стадион “Българска армия”. В последния момент той вади от титулярния състав нападателите Петър Жабов и Димитър Иванов. Напред е само самотникът Ивайло Андонов. ЦСКА излиза с петима чисти защитници! Това са Кременлиев, Филип Филипов, Добри Митов, Стефан Лулчев и Галин Иванов. Както и с трима крайно дефанзивни играчи – Георги Славчев, Георги Йорданов и Милен Петков, който в този период е налаган повече в отбранителния вал. ЦСКА приема играта в своята половина и разчита на контри, защото 0:0 означава класиране напред. В 34-та минута обаче атака като за учебник на Стяуа води до гол, отбелязан от Шербан. През втората част пък Лауренцио Регенкампф (играл след това в Литекс) вкарва фамозно попадение от далечно разстояние. Вратарят Илиян Василев, заменил незнайно защо Петко Петков, е напълно безпомощен.

Така ЦСКА отпада рано-рано от борбата, а Стяуа продължава напред, където следващ съперник е Пари Сен Жермен.

На 24 октомври 1997 година пък е първото вечно дерби с участието на Гонзо. "Левски" печели с 1:0 след гол именно на футболиста, който Гочето не взема в ЦСКА, а Ивайло Андонов изпуска дузпа.
 
Георги Василев остава на “Армията” до март 1998 година, когато след шампионатен мач със Спартак в Плевен е уволнен.
 
Сезон 1997/98
Шампионска лига
Първи предварителен кръг, 23 юли

СТЯУА (Букурещ) – ЦСКА 3:3
1:0 Ротариу (8), 1:1 Ивайло Андонов (47), 1:2 Анатоли Нанков (49), 1:3 Анатоли Нанков (67), 2:3 Мариус Лакътуш (77), 3:3 Доринел Мунтяну (83)

Стяуа:
Ритли, Регекампф, Матей, Ракита, Бачиу, Милитару, Ротариу, Шербан, Наги (60 - Рощу), Лакътуш, Чокою (70 - Мунтяну).
ЦСКА: Петко Петков, Емил Кременлиев, Филип Филипов (63 – Ристе Милосавов), Стефан Лулчев, Добри Митов, Георги Славчев (70 – Божо Джуркович), Георги Йорданов, Анатоли Нанков, Милен Петков, Петър Жабов (86 – Методи Деянов), Ивайло Андонов.

Съдия: Круг (Германия)
Стадион: Генча – 10000 зрители
Червени картони: Матей (Стяуа), Анатоли Нанков (ЦСКА)
 
Реванш, 30 юли
ЦСКА – СТЯУА 0:2
0:1 Шербан (34), 0:2 Регекампф (48)

ЦСКА:
Илиян Василев, Емил Кременлиев, Филип Филипов, Добри Митов, Стефан Лулчев, Георги Славчев, Георги Йорданов (53 – Методи Деянов), Ивайло Андонов, Божо Джуркович (44 – Петър Жабов), Милен Петков, Галин Иванов (53 - Димитър Иванов).
Стяуа: Ритли, Регекапф, Миу (78 - Мунтяну), Ротариу, Ракита, Милитару (66 - Наги), Шербан, Бачиу, Рощу, Чик, Лакътуш.
Съдия: Чезари (Италия)
Стадион: Българска армия – 30 000 зрители