ЦСКА за четвърти път няма да участва в европейските клубни турнири по служебни причини. 

Първият случай е през 1985 година, когато след финала за Купата  на България по решение на ЦК на БКП „червени” и „сини” са разформировани и са аут от Европа същата есен.

Вторият  случай беше преди 9 години – през пролетта на 2008-а „червените” станаха шампиони с 16 точки преднина, но лицензът им за Европа беше отнет. Клубът не отговаряше на общо 17 критерия по лицензирането и остана извън футболния европейски борд.

През 2013-а година тимът се класира за Лига Европа, след като финишира на третото място в крайното класиране. Тогава обаче ЦСКА сам се отказа от евротурнирите. Всичко това се случи ден преди жребия на 24 юни,  когато „армейските” босове пратиха писмо до БФС. Единственият аргумент беше „финансови причини”.  

През 2015-а година ЦСКА отново остана без лиценз, както през 2008 година.  Тогава обаче отборът завърши на петото място в класирането,  което така или иначе не дава право за участие  в европейските турнири. Така че, реално погледнато, като добавим и настоящия случай след решението на УЕФА от вчера, ЦСКА остава за четвърти път извън Европа по служебни причини.
Пълно разяснение на новата схема на Първа лига
Tелевизионната програма на Първа лига
Всичко за Първа лига