Маурицио Тромбета! Голям треньор, велик специалист. Днес Еуген Трика такава реклама му е направил, че да се чудиш и маеш за Жозе Моуриньо ли става въпрос, за Пеп Гуардиола или за Сър Алекс Фъргюсън. За Трика – малко по-надолу... Сега за Тромбета.
 
Кой е той? Пълен анонимник с малко, ама много малко изключение. През септември 2008 година италианецът пое готов отбор, заставайки начело на румънския Клуж. Той започва работа в клуба през юни като помощник на Йоан Андоне. Впоследствие Андоне вкара Клуж директно в групите на Шампионската лига, след като извоюва титлата в Румъния, но след месец си тръгна. И Тромбета стана старши треньор. Под негово ръководство тимът победи Рома и завърши наравно с Челси. После записа серия от резили в румънското първенство и още през декември му посочиха вратата.
 
Това са му успехите на Тромбета. Да, не е малко да биеш Рома и да вземеш точка от Челси. Но когато имаш сглобен състав, някак си е лесно. Кариерата на 49-годишният италианец прилича на метеор. Появява се ярко за секунди на футболния хоризонт и после бързо-бързо угасва. Та този сеньор няма никакъв опит като старши треньор. Ама никакъв. Говори ли ви нещо името Севелиано? Не. Това е отбор от най-затънтените италиански дивизии. А Торвискоса? Това пак що е – завод за музикални инструменти или име на футболен тим. Второто предположение е верният отговор. Торвискоса е италиански клуб, намиращ се в аматьорската Серия Д. Там в момента се подвизава Тромбета. И същият този “велик специалист”, както го нарича Трика, ще поема ЦСКА? Моля ви, моля ви -звучи безумно! Та Гьоре Сержанта имаше по-солидна визитка!
 
На “Армията” не си ли дават сметка, че е на път да се повтори ситуацията от януари 2010 година, когато взеха Йоан Андоне за треньор. Той беше посрещнат с фанфари, но се сгромоляса. Сега Тромбета пък ще го посрещнат с тромпети, ама картинката ще бъде същата.
 
Прави ли ви впечатление, че Тромбета сякаш стъпва по стъпките на Андоне, след като първо двамата са заедно в Клуж? Още един факт, който ги свързва - преди Андоне да подпише с ЦСКА, за треньор на “червените” бе спряган и италианецът. Е, тогава Маурицио се размина със стадион “Българска армия”, но днес вече е с единия крак тук. Разликата обаче между Андоне и Тромбета е оттук до Юпитер. Та и повече. Румънецът има огромна кариера, пред която тази на Маурицио буквално сивее.
 
“Армейците” нямат нужда от такъв “специалист”, но кой да те чуе. ЦСКА е частен клуб, със собственици, които сами вземат решения. Неприятното е обаче, че в повечето случаи решенията им са грешни. Сбъркаха с Андоне, сбъркаха с Гьоре Йовановски, бъркат и с италианеца. С Тромбета ЦСКА май ще духне...тромпета, а “титаните” ще влязат в историята с най-честите треньорски смени. Какво ти ще влязат – те са там вече. Откакто взеха властта през януари 2009 година до днес, през треньорската скамейка са минали 7 души! Димитър Пенев, Любослав Пенев, Йоан Андоне, Адалберт Зафиров, Павел Дочев, Гьоре Йовановски и Милен Радуканов. Да идва осмият. Не Чочоолу от партизанския филм “Осмият”, а Тромбета.
 
Някои ще попита какъв е изходът? Те са два. Единият е да бъде оставен Радуканов. Нали до вчера всички припяваха, че Милен е млад, че му е нужно време. Ами, мамка му, дайте му го това време, а не след първата загуба да му събирате багажа. Дайте му и повече власт. Спортно-техническа власт. Не го пробивайте с троянски коне, оставете го да работи спокойно.
 
Другият вариант е, ако ще е гарга, да е рошава. Извикайте класен треньор, български, който познава идеално ЦСКА. Който е правил отбора шампион. Няма смисъл да споменавам името му – те и децата се сещат! Не се сещат обаче “титаните”, защото предпочитат не силни фигури, а послушковци и анонимници като Тромбета.
 
Сега за Трика, който е спряган за помощник на италианеца. Този момък го изритаха от ЦСКА, защото се съмняваха, че играе “черно тото”. Класически интригант. От него пропищяха всички, когато беше в Борисовата градина. Явно обаче Драголюб Симонович има нужда от такъв човек, който е от неговата порода.
 
Ако “кралете на боклука” имат поне малко разум, нека не правят безумия и не пипат Радуканов. Дали обаче те сами дърпат конците или се вслушват в съветите на клана Бекали?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ