ЦСКА е доста по-напред от Левски с материала в графа “продадени футболисти”. През зимния трансферен прозорец “червените” успяха да пласират само трима играчи, но тяхната обща цена е 3 милиона и 250 хиляди евро. Припомняме, че до дни има вероятност ЦСКА да продаде в пакет още двама. Александър Бранеков и Орлин Орлинов са на крачка от казахстанския Локомотив (Астана), а в “армейската” хазна очакват постъпление от минимум 200 000 евро.
Сериозният удар обаче е сделката с Алания за Иван Иванов и Иван Стоянов. Попадение, което върна ЦСКА в добрите години, когато пласираше срещу солидни суми свои футболисти зад границата. Парите са страхотни, но разликата е в отборите, където са продадени играчите. Преди време стоката на ЦСКА се котираше високо на западноевропейския пазар, а сега Западът ни е тръшнал прозореца и единственото спасение остана Русия. Така или иначе ЦСКА заслужава адмирации, тъй като в днешните трудни времена да трансферираш футболисти за 3 милиона евро си е постижение.
В Левски продадоха повече, но срещу по-малки суми. “Синята” сага започна три месеца преди отварянето на зимния трансферен прозорец. Тодор Батков и компания си забиха страхотен автогол с прословутата “казанска афера”. Левски буквално стана за смях, а въпреки че прокуратурата се зае да нищи огромния скандал, виновниците още не са спипани.
През януари Левски дръпна с едни гърди пред ЦСКА при продажбите. Живко Миланов, Зе Суарес и Юсуф Рабех бяха трансферирани за по 350 000 евро съответно в румънския Васлуй, украинския Металург (Донецк) и Анжи (Махачкала). Сапуненият сериал с Рабех обаче продължи, тъй като мароканецът изненадващо изчезна и обяви, че се отказва от футбола. А последните информации гласят, че от Анжи още не са изплатили на Левски сумата, въпреки че официалният договор е подписан. Така че срещу тези 350 000 евро с право ще сложим една голяма въпросителна.  Шампионите се отчетоха и с изпращането на Георги Христов под наем в полския Висла (Краков). Нападателят е преотстъпен срещу 100 000 евро в рамките на една календарна година. Младият Симеон Иванов пък премина в испанския Райо Валекано, но понеже Левски не участва при преговорите, в касата на клуба влязоха само 50 000 евро, защото защитникът е юноша на “сините”.
Като теглим калема, ще видим, че цифрите показват следното: 3 250 000 евро за ЦСКА и 1 200 000 евро за Левски. Отново припомняме, че скоро “червените” постъпления може да се увеличат с поне още 200 000.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ

Продадени през зима 2010
 
ЦСКА
Тодор Тимонов        Анжи (Махачкала) 250 000
Иван Иванов и Иван Стоянов  Алания 3 000 000
 
Левски
Зе Суарес             Металург (Донецк) 350 000
Юсуф Рабех        Анжи (Махачкала) 350 000?
Живко Миланов   Васлуй                    350 000
Георги Христов  Висла  (Краков)     100 000
Симеон Иванов  Райо Валекано       50 000