Ръководството на ЦСКА е водило преговори с един от най-богатите българи в света Шефкет Чападжиев. Целта на разговорите е била милиардерът да закупи акции и да влезе в управата на „червените”, пише вестник „ШОУ” в първия си брой през 2017 година.  

В началото на миналия декември Христо Стоичков е отлетял от Маями до Чикаго, за да се види на четири очи с прочутия богаташ. Двамата се познават повече от добре още от световното първенство в Щатите през 1994 година.

Тогава Чападжиев връчи по 1000 долара на всеки един от националите, спечелил бронзов медал на Мондиала. Шефкет даже беше обещал на отбора, че извади по 20 000 долара на калпак при титла и по 10 хилядарки в зелено при достигане до финала.

Впоследствие Ицо и Чападжиев продължиха да поддържат връзка. Особено в залеза на кариерата на Камата, когато той играеше за Чикаго Файър.

Въпросната среща се състояла в едно от именията на богаташа, намиращо се в един от най-тузарските квартали на Чикаго. Стоичков започнал да говори в прав текст – без да увърта и без каквито и да е било заобикаляния. Предложил на Чападжиев следното разпределение на акциите – по 30% за българския бизнесмен в Щатите, Гриша Ганчев и Юлиан Инджов. Останалите 10% били за Камата.

Срещу въпросния дял Шефкет е трябвало да помогне финансово на ЦСКА. Ицо уточнил, че идеята е тимът да се превърна отново в хегемон в България. Били предвидени стабилен бюджет и много пари за селекция с цел да бъдат привлечени доказани футболисти. Всичко това обаче щяло да се случи само ако Чападжиев влезе в управата със солидна сума. Шефкет поискал един ден за размисъл, след което последвал отрицателен отговор.

Той се аргументирал по следния начин: „Уважавам те много, ти си за мен не само най-големия български футболист, но и спортист. Не ми е изгодно да наливам пари в нещо, което не ми е на сърцето. И от което няма да печеля. Не се сърди, но футболът и специално ЦСКА са ми чужди. Нека не забравяме, че аз съм преди всичко бизнесмен”.

Въпреки това Ицо опитал да убеди Чападжиев, но опитите му ударили отново на камък и в крайна сметка всичко приключило неблагоприятно за „армейския” клуб.
ГЕОРГИ МАКРИЕВ/ШОУ

Всичко за Първа лига

Tелевизионната програма на Първа лига