Финансовата криза в ЦСКА и опасността клубът да не картотекира новите футболисти е накарала босовете да измислят нестандартни схеми. Шефовете са пробвали да залагат договорите за продажба на футболисти в банки, срещу които да получат в аванс вписаната в контракта сума. Така се е процедирало в случаите с Александър Тонев и Маркиньос. Интересът на финансовите институции е да си приберат дължимата сума директно от клубовете, закупили футболисти на "армейците", както и лихва, гарантирана от ЦСКА.

Любопитно е, че от ЦСКА са имали намерение да атакуват банките с договори със завишени суми. „Армейците" са смятали да приберат по-големи кредити от парите, които ще получат реално за футболистите си. Така например Александър Тонев бе продаден на полския Лех (Познан) за 300 000 евро, които ще бъдат платени на няколко транша. В ЦСКА обаче имат документ за 500 000 евро, която е хипотетична сума, ако Тонев стане шампион на Полша и играе с отбора си в групите на Шампионската лига.

Още по-фрапиращ е случаят с Маркиньос. За бразилския халф "червените" ще приберат чисто между 100 000 и 150 000 евро. Те обаче умишлено завишиха стойността на трансфера, а дори са имали желание колегите им от Анортозис да им изпратят фиктивен договор с два или три пъти по-висока сума, която да могат да вземат като заем от банка.

В ЦСКА не са се ограничили единствено с трансферните договори, като са преценили, че могат да изкарат свежи и бързи пари и от другите си контракти. Неотдавна те изискаха в аванс цялата сума сума от генералния си спонсор, за да разполагат с оперативни пари. Сега пък ще бъдат заложени предварително премиите, които отборът евентуално ще спечели от участието си в Лига Европа, както и парите, които трябва да постъпят в клуба от телевизионни права. Проблемът е, че ЦСКА няма гаранция каква сума ще прибере от евротурнирите и тепърва трябва да преговаря за продажбата на телевизионните права на мачовете си от първенството. /БЛИЦ