Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов даде отчет пред парламента за работата по борбата с "черното тото".

"За периода от юни 2012 до януари 2013 година се провеждат 8 проверки по сигнали на УЕФА, касаещи съмнения за манипулиране на футболни срещи от българското първенство", заяви Цветанов след въпрос на Огнян Стоичков, който го попита какво е направено през последните месеци по разследването на престъпления против спорта. Депутатът също така попита какви мерки са предприети в борбата с "черното тото".

"В МВР се работи по множество сигнали, касаещи данни за престъпления против спорта. Извършват се проверки във връзка с прокурорски постановления, касаещи постъпили сигнали от УЕФА до БФС със съмнения за манипулиране на спортни състезания. В МВР има план за разкриване и документиране на престъпление против спорта", каза Цветан Цветанов, добавяйки, че от август миналата година насам се провежда международно разследване съвместно с Европол на международна престъпна група за манипулиране на спортни състезания в ЕС и извън него.

"През септември е образувано досъдебно производство по описа на ГДБОП, касаещ опит за манипулиране на международна футболна среща. През декември 2012-а е образувано досъдебно производство на БОП Бургас за незаконен хазарт в Бургас. Задържани са 11 футболисти от Черноморец (Бургас) и Нефтохимик (Бургас) за незаконни залагания. За периода от юни 2012 до януари 2013 година се провеждат 8 проверки по сигнали на УЕФА, касаещи съмнения за манипулиране на футболни срещи от българското първенство", заяви още Цветанов.

Депутатът Огнян Стоичков го попита също така дали правителството има критични бележки по законодателството, относно престъпленията срещу спорта, след което вицепремиерът отговори: "С последните промени в Наказателния кодекс се спомага за адекватното противодействие на престъпната дейност. Имаме изградената необходима координация с Агенция по хазарта и БФС. Бъдете сигурни, че се работи."