Даят Сердар е новият старши треньор на Етър (Велико Търново). Той ще заеме мястото на уволнения Цанко Цветанов. Сердар подписа договор днес до края на първенството, а веднага след това бе представен на пресконференция пред медиите. Помощници на Сердар ще бъдат Калоян Чакъров – първи асистент, Марин Стефанов и Стефан Ангелов, а треньор на вратарите – Румен Данков.

Сердар е роден на 30 май 1969 г. и е от Турция, но от 25 години живее в Германия. Кариерата е започнал в турски отбори, но 18-годишен заминава за Германия и първо играе в Мюнхен 1860. После преминава в Унтерхахинг, но получава контузия и спира с футбола. На 28 години започва треньорската си кариера, като работи последователно с всички възрасти. После работи в Мюнхен 1860, където треньор е Вернер Лоран, а през 2005 г. заминава заедно с него в Турция. Работят заедно в Касъмпаша, а после е асистент на Томас Дол две години в Генчлербирлиги. Новият треньор на Етър е в един екип и с Владимир Петкович (б.а. сегашният треньор на Лацио) една година в Самсунспор, асистент е бил и на бившия национален селекционер на Турция Ерсун Янал.

Даят Сердар е получил треньорските си дипломи в Германия, а „УЕФА Про лиценз“ е взел в Треньорска школа в Кьолн. Това е и най-високият лиценз. 4 месеца е бил на стаж в Твенте за тактическа и техническа подготовка. На 43 години е, има жена и едно дете.

„Щастлив съм да съм тук. Дойдох да помогна на Етър, искам да играем по-добър футбол. Радвам се, че ще работя с помощници от този град. Те познават културата, футболистите и отбора, а това е много важно за нашата работа. Първото нещо е доверието помежду ни. Ще направим всичко възможно, работейки заедно, да развиваме отбора и играчите. Първата ми цел е Етър да стигне в средата на класирането.

Гледах вчерашния мач, не беше добър, като и двата тима не играха добре, личеше, че имат проблеми. Не бяха добре мотивирани, дори и да искаха да направят нещо – не можеха и блокираха. Във футбола има три важни елемента – техника, тактика и кондиция. Играчите имат добър потенциал, но нямат необходимата кондиция за „А" група. Трябва да работим по тези три елемента и да вдигнем нивото на отбора. Искам да вярват в себе си, ако не си вярват, няма да имат успехи. Освен това искам да се знае, че страшно много държа на дисциплината. Само когато се справим с изброените неща, ще се оттласнем от позицията, в която в момента е Етър", заяви Даят Сердар.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА