Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Националите ни допуснаха загуба с 0:2 от Турция в контролна среща, играна на стадион "Ред Бул Арена" в Залцбург пред малко повече от 4000 зрители. В двете полувремена падна по един гол - първо в мрежата на Стоян Колев, а след това и на Пламен Илиев.

Защитникът на Байер (Леверкузен) Йомер Топрак откри резултата в 22-ата минута, разписвайки се отблизо след центриране от корнер. В 90-ата появилият се като резерва Бурак Йълмаз оформи крайното 2:0, след което прозвуча последния съдийски сигнал на съдията Герхард Гробелник от Австрия. Йълмаз е футболист на Трабзонспор, а през този сезон стана голмайстор в турската Суперлига с 33 попадения на сметката си, реализирани в 34 мача.

Само преди дни България записа изненадваща победа с 2:1 над Холандия в Амстердам, но в Залцбург "трикольорите" разочароваха с играта си и логично загубиха. По този начин турците приземиха националите ни, които изглежда летяха в облаците след престижния резултат на "Амстердам Арена". Поражението е първо под ръководството на Любослав Пенев, който преди успеха над "лалетата" имаше записано равенство 1:1 в Унгария.

Селекционерът ни направи пет промени в стартовия си състав за двубоя с турците, в сравнение с титулярните единадесет, които започнаха срещу Холандия. Доверието на Пенев този път получиха Валентин Илиев, Иван Бандаловски, Петър Занев, Христо Златински и Емил Гъргоров, които замениха близнаците Йордан и Веселин Миневи, Иван Иванов, Георги Миланов и Валери Божинов. Бадема застана на върха на атаката, но топката почти не достигаше до него.

turkey2.jpg

И преди днешната среща "трикольорите" излязоха на терена със специални фланелки, с които изразиха подкрепата си към Стилиян Петров, който продължава битката с левкемията. Чест прави и на турците, които също се появиха на "Ред Бул Арена" с тениски с лика на Стенли и номер 19 на гърба.

Избраниците на Абдула Авчъ започнаха по-активно срещата, но подредената защита на България не позволяваше на противника да стигне до опасности пред вратата на Колев, започнал под рамката във втори пореден мач при отсъствието на Николай Михайлов. В 22-ата минута турците спечелиха корнер, от който откриха резултата. Включилият се в атака защитник Йомер Топрак се разписа отблизо след центрирането от ъгловия удар - 0:1. В ситуацията бранителят беше изпуснат от опитния Валентин Илиев и от близко разстояние не остави шансове на Стоян Колев, засичайки топката с десния крак.

Единственото положение, което "трикольорите" създадоха пред вратата на Мерт Гюнок през първото полувреме беше в 39-ата минута. Тогава Станислав Манолев беше близо до изравняване на резултата, когато от 2 метра не успя вкара след центриране на Христо Златински. Играчът на ПСВ Айндховен връхлетя на скорост в наказателното поле на Турция, но нямаше късмета да насочи добре топката. При опита си да му попречи Исмаил Кьойбашъ от Бешикташ се контузи и беше заменен принудително от Хасан Калдъръм.

До почивката и Златински пробва изстрела си, но в 44-ата минута би право в Гюнок и стражът на Фенербахче без проблем улови топката.

В началото на второто полувреме Пенев замени Златински с Мицански, който вкара за крайното 2:1 срещу Холандия преди дни, когато отново влезе като резерва. В 49-ата минута халфът на Лудогорец Светослав Дяков отправи далечен изстре, но топката премина високо над вратата. Малко след това Колев трябваше да показва рефлекс след изстрел на Нури Шахин.

В 57-ата минута пред Манолев се откри нова възможност за гол. Гаджев центрира от фаул към далечната греда, Вальо Илиев с глава продължи топката за играча на ПСВ, който обаче от близко разстояние нанесе удар с глава, но над вратата.

turkey1.jpg

В 64-ата капитанът Ивелин Попов отстъпи мястото си на Александър Тонев, като при излизането си от терена връчи лентата на Валентин Илиев, който в днешния мач игра двойка централни бранители с Николай Бодуров. При това положение на пейката беше оставен Иван Иванов. При няколко ситуации обаче си пролича, че няма синхрон между бранителя на Стяуа и Бодуров, като и двамата се отчетоха с множество грешки.

В 67-ата минута Стоян Колев можеше да бъде наказан за втори път. Нури Шахин от Реал (Мадрид) стреля опасно с левия крак, стражът на Черноморец не успя да се намеси, но за негово щастие топката срещна напречната греда, след което излезе в аут.

Малко след това Тяната отстъпи мястото си на младока от "Левски" Пламен Илиев, който направи дебюта си за държавния тим. Голмайсторът на "А" група Иван Стоянов пък се появи на мястото на Манолев.

В 79-ата минута дебют за "А" тима направи и Стефан Велев. Талантът от Берое влезе на мястото на Гаджев.

В 81-ата Бурак Йълмаз пропусна да накаже Пламен Илиев. Нападателят на Турция проби, след като беше изпуснат от Вальо Илиев и се озоваваше сам срещу българския страж, но притичалият Иван Бандаловски със самоотвержен шпагат не му позволи да нанесе удар, изчиствайки топката в корнер.

Пет минути преди последния съдийски сигнал Николай Бодуров направи нелепа грешка, след като не успя да спре на пръв поглед лесна топка. Кълбото попадна в краката на Бурак Йълмаз, който обаче, останал сам срещу Пламен Илиев би слабо по земя и вратарят ни улови.

След нова грешка в центъра на българската отбрана, голмайсторът в турския шампионат Бурак Йълмъз отново се озова очи в очи срещу Илиев и този път не сгреши. Нападателят на Трабзонспор прокара топката под плонжа на вратаря, оформяйки крайното 2:0. Веднага след попадението съдията Герхард Гробелник наду свирката за край на мача.

Утре Любо Пенев и момчетата му се завръщат в България. Следващата ни проверка е срещу Кипър на 15 август на стадион "Георги Аспарухов".

Контролата по минути - ТУК

БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ 0:2
0:1 Йомер Топрак (22), 0:2 Бурак Йълмаз (90)

БЪЛГАРИЯ: 12.Стоян Колев (75-1.Пламен Илиев), 11.Иван Бандаловски, 3.Валентин Илиев, 5.Николай Бодуров, 4.Петър Занев, 2.Станислав Манолев (75-7.Иван Стоянов), 21.Светослав Дяков, 18.Владимир Гаджев (79-26.Стефан Велев), 22.Христо Златински (46-19.Илиян Мицански), 9.Ивелин Попов (64-24.Александър Тонев), 23.Емил Гъргоров (56-18.Борис Галчев)
Резерви: 1.Пламен Илиев, 27.Иван Чворович, 15.Иван Иванов, 25.Александър Александров, 6.Йордан Минев, 14.Веселин Минев, 18.Борис Галчев, 7.Иван Стоянов, 24.Александър Тонев, 26.Стефан Велев, 10.Валери Божинов, 19.Илиян Мицански
Селекционер: Любослав Пенев

ТУРЦИЯ: 34.Мерт Гюнок, 3.Исмаил Кьойбашъ (43-13.Хасан Калдъръм), 24.Бекир Иртегюн, 27.Сердар Азиз (46-6.Хамит Алтънтоп), 21.Йомер Топрак, 5.Емре Бельозоглу, 23.Серчан Сарарер, 25.Тунай Торун, 14.Нури Шахин, 9.Юмит Булут, 4.Арда Туран
Селекционер: Абдула Авчъ



Залцбург, “Ред Бул Арена”
Съдия: Герхард Гробелник (Австрия)