Тъжна вест покруси бургаския футбол. Почина един от легендарните президенти на Черноморец през 80-те и 90-те години на миналия век Тома Томов, съобщиха негови близки. 

Поклонението пред тленните останки на легендата на „акулите“ ще се състои в неделя (2 юни), от 11:00 часа, на Централните гробища в Бургас.

Целият му живот беше закърмен с идеята „Черноморец“. Неговият баща е един от хората, които по онова време са давали от парите си, за да може да бъде построен стадионът в квартал „Акациите“. Малшанс пък му попречва да стане легенда на бургазлии като футболист, след като контузия го изважда от терените, когато е в разцвета на силите си.

Николай Шопов и Васил Желев са треньорите, при които той тренира като футболист. Благодарение на наученото от тях впоследствие е и селекционер на детския национален отбор (родени през 1976 година). Негови възпитаници са били Георги Иванов-Гонзо, Асен Николов-Бебето, Красимир Чомаков и др. 

Томов остава в историята като един от най-успешните президенти на Черноморец – в периодите 1984-1988 и 1990-1994 година. Отново той спасява Черноморец от заличаване от футболната карта на България, когато през 2015 година тогавашното ПСФК, собственост на Митко Събев, фалира и спира дейността си.

Именно Тома Томов беше моторът за основаването на сдружението „Бъдеще за Черноморец“, а впоследствие и изцяло нов клуб - ФК Черноморец 1919, който стартира от „Б“ Областна група, за да се изкачи през миналата година до Втора лига. Благодарение на него и фамилията му бяха постигнати немалко успехи и извън футболния терен, включително взимането на концесия и модернизирането на базата в Долно Езерово, която вече гордо носи името на една от най-големите легенди на Черноморец – Иван Притъргов.

Мир на душата му!

Екипът на БЛИЦ поднася искрени съболезнования на семейството и близките на Тома Томов.

 

Здравейте, "Акули"! С прискърбие Ви съобщаваме, че ни напусна основателят на Черноморец 1919 - Тома Томов! Човек,...

Публикувахте от ФК Черноморец 1919 / FC Chernomorets 1919 в Петък, 31 май 2024 г.