“Светът е Олимпиада” – това гениално клише ни залива от всички страни. Някъде между провалите на повечето ни спортисти и грандиозния успех на волейболистите ни остава и родното първенство по футбол. Милата ни изстрадала “А” група трябва да започне след два дни. Ура! Тази година обаче началото на сезона е обвито в пълно мълчание. Липсват закани за титлата, липсват фенски заяждания за това кой е по-добър. Изобщо, целият колорит на сезона изчезна. Но което е по-лошо, футболът ни като цяло върви по този път. Сигналите са много.

1. Родните “грандове” набързо се наиграха в евротурнирите. Може би, за да не се разсейват по време на сезона. Да се фокусират само върху титлата и евентуално върху купата. А може би просто толкова си могат, или всъщност показаха колко не могат. И след героичните изяви по терените в Словения, Хърватия, Холандия и Босна и Херцеговина се изпокриха като мишки. Засекретяват тренировки, забраняват интервюта. Ще рече човек, че стягат нещо грандиозно. А то… Факт е, че парите от евротурнирите, които в предишни години обезпечаваха за половин сезон бюджетите на Левски и ЦСКА, днес са мираж. И в момента всички евроучастници пак ще обикалят като гладни сирачета я при финансовия благодетел, я при премиера, я при папата и ще търсят пари, за да оцелеят.

2. Смяна на собствеността. В момента всички погледи са фокусирани върху ЦСКА. Там нещо се пече и омразните Гърнета май ще бъдат изгонени. Въпросът обаче е дали това няма да се случи твърде късно. В момента Инициативният комитет стяга редиците, а “Титан” отбранява акциите като опълченец – Шипка, а първенството стартира вдругиден. И за начало Стойчо Младенов разполага с 11 полеви играчи. Може би и с един-двама вратари. Тоест с нищо. Ми то в тимчетата от “А” окръжна група се събират повече хора в състава за мачовете, дори ако капитанът на тима е имал рожден ден предната вечер е почерпил всичките си съотборници. А Стойчо Младенов ще трябва с 13 човека (с вратарите) да бие Литекс. Това упражнение го видяхме срещу Мура. И резултатът беше плачевен.

3. Доскоро неизменен фаворит за челната тройка сега Литекс залага на новото начало. Дава път на младите играчи, ама не защото така е правилно, а по простата причина, че парите в отбора по една или друга причина намаляха значително. Ето това е страшно! Нямахме големи успехи, когато имаше пари, а сега ще става още по-страшно. Младите играчи на Литекс са талантливи, но не могат да изнесат цял сезон на плещите си. Точно защото са млади, нямат опит и достатъчно самочувствие. Дано все пак тези момчета не се пречупят под напрежението на “А” група, ама…

4. Вече започнаха стачките. Ако не сте разбрали, играчите на Миньор отказаха да тренират. Защото няма пари. В ЦСКА също няма пари, в Ловеч също, а надолу по веригата става още по-страшно. При това сезонът не е почнал и клубовете все още не са застигнати от другите разходи – за охрана, за съдии, глоби за картони, пътни и лагери покрай гостуванията… Май е въпрос на време стачките да продължат.

5. Няма пари от ТВ права. Революционната идея на клубовете сами да управляват правата си е тотална глупост. Повярвайте, две са причините за това. На първо място противоречи на закона, според който ТВ правата се държат от федерацията. И няма как Левски и ЦСКА да си продават сами мачовете. И второ – това ще обрече на фалит повечето отбори от долната половина на таблицата. Досега от ТВ правата имаше за всички. Вярно, различен дял от пая, но за всички. И за Светкавица, и за Ботев (Вр), и за Калиакра. Спомнете си миналата зима, когато за първи път се забавиха парите от телевизиите. Тогава Левски и ЦСКА се отказаха от своя дял, за да има за малките отбори. Така отбори като Калиакра успяха да си платят лагерите, да проведат подготовка и да започнат и пролетния дял на шампионата. А сега, ако клубовете сами си продават правата, е сигурно, че именно малките отбори ще страдат. Е как очаквате Миньор, който не може да започне сезона, да го изкара до края…

6. Премиерът Бойко Борисов се ангажира да спасява футбола. Преди две години закара Цветан Василев в Ботев, миналата година вкара Марица-Изток в Берое и Иво Тонев и ВТБ в Левски. Сега помогна на Локо (Пд), ангажира се и с ЦСКА. Това е чудесно. Явно футболът и спортът станаха национална политика. Но защо тогава се допускат съмнителни личности да влизат в него. Какви са тези италианци в “Ботев” (Вр). До момента знаем, че са сладкодумни и обещават светло бъдеще. Знаем и че в биографията си имат три отбора, докарани до фалит. Швейцарският Лугано и два италиански тима от долните дивизии. Какво тогава ни кара да мислим, че съдбата на “Ботев” ще е по-различна. И защо, по дяволите, когато футболът става национална политика, никой в държавата не си прави труда да провери тези хора. Да ги види, чисти ли са, имат ли пари. Та те сядат на масата за преговорите с КМЕТ НА ОБЩИНА, а не купуват домати от сергия. А всичко можеше да е много по-лесно. Накарайте ги да преведат три милиона като банкова гаранция. Ето, това щеше да покаже с какви помисли идват у нас.

Такава е реалността на българския футбол. Проблеми много, а пари малко. Единственият светъл лъч е, че БФС най-накрая назначи комисия, която да души около уредени мачове. Защото когато в клубовете няма средства, единственият им начин за издръжка е тотото. Ама не това, на което шеф е Иво Тонев, а онова другото. От Сингапур, Малайзия и Китай. И дано тази комисия да върши работа, защото в противен случай ще се нагледаме на мачове с обръщалки първо-краен, на победи с 4:0 и на хора с лаптопи. Чиято работа вече е съвсем улеснена, предвид факта, че мачовете няма да се дават по телевизията.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ