УЕФА е започнала разследване срещу рефера Антон Генов по сигнал, че ръководен от него мач е манипулиран заради "черно тото".

Именно заради тази причина габровецът не получил наряд за срещите от Шампионска лига днес и утре, информира "Меридиан Мач". Съмненията на УЕФА са заради контролата между Македония и Канада (3:0), в която топреферът на България отсъди 4 дузпи. "Никой не ме е информирал, че ме разследват", отсече Генов.

Той е първият българин, на чиито дири е попаднала УЕФА в мащабната хайка срещу "черното тото". В момента евроцентралата проверява сигнал срещу топрефера ни и по тази причина от комисията отложили първия наряд за Шампионската лига в мачовете днес и утре. Това е изненадващ обрат предвид факта, че преди 10 дни шефът на съдиите Димо Момиров обяви на пресконференция, че Генов ще стане първият българин с наряд в най-престижния турнир от 2000 година. Засега обаче събитието се отлага.

Проверката на "Меридиан Мач" показва, че Генов е заложен на дузпата заради дузпи. На 14 ноември реферът ни свири контролата между Македония и Канада в Струмица, в която отсъжда 4 дузпи! Самата среща завършва 3:0, като нападателите на северноамериканския тим Саймън Джаксън и Йън Хюм пропускат. На почивката резултатът е 0:0, а в 48-ата Седлоски открива за домакините. Звездата на македонците Горан Пандев пък отбелязва и двата 11-метрови удара в 61-ата и 90-ата минути. Дори македонските журналисти отбелязват, че дузпите за техния тим са били пресилени, но пък в крайна сметка срещата излиза "оувър" (над 2,5 гола).

Другата среща, предизвикала интереса на централата, е световната квалификация Литва – Сърбия, завършила 2:1 за гостите. В нея Генов отсъжда две дузпи за домакините. Първата е безспорна, но за втората сърбите протестират бурно. Оценката на рефера е 7,9, като забележките са именно за 11-метровия удар. Двубоят е без значение, защото сърбите са се класирали на първото място.

Самият наряд на Генов за последния кръг от груповата фаза изглежда отменен в последния момент, като от БФС обясниха, че до последно са очаквали назначението. В петък във футболния съюз дори пристигнали екипите на габровеца и останалите трима арбитри от бригадата с избродираните върху тях имена.

От пресофиса на УЕФА отказаха да коментират липсата на наряд за Генов. "Меридиан Мач" пише още, че тази или най-късно идната седмица топреферът ще трябва да пътува за Швейцария, където ще бъде разпитан. "Това, че Генов няма наряд и ще дава обяснения, не означава абсолютно нищо. Явно УЕФА гледа под лупа всеки един мач, в който се съмнява", обясниха от БФС. /БЛИЦ