България спечели домакинството на европейското първенство за юноши до 17 години през 2015 година. Новината беше съобщена и потвърдена официално от БФС и УЕФА.

Президентът на футболния ни съюз Борислав Михайлов днес защити успешно кандидатурата България пред Изпълкома в Истанбул. Страната ни се пребори с конкуренцията на Македония, Финландия, Израел, Дания, Естония, Люксембург и Азербайджан. За първи път в своята история БФС ще организира турнир от подобен ранг. Евро 2015 за юноши до 17 години ще е и дебютен шампионат по новата схема на участници във финалния кръг - вместо досегашните осем отбора за надпреварата ще се класират общо 16 участника.

Организационният комитет, подготвил кандидатурата за финалите, посочи два регионални центъра за домакини на турнира. Те са Пловдив и Бургас. С подкрепата на общините и правителството инфраструктурата в тези два региона ще бъде подобрена значително.

Стадионите, на които ще се играе Евро 2015, са осем: “Беркут" в Брестник, “Берое" в Стара Загора, пловдивските “Христо Ботев" и „Лаута", „Хаджи Димитър" в Сливен, „Несебър" в Несебър, „Созопол" в Созопол и „Лазур" в Бургас.

Спечеленият шампионат е плод на 4-месечна подготовка на младия и амбициозен екип, който е неизменна част от новата структура на БФС. Организационният комитет по подготовката на кандидатурата е оглавяван от заместник-изпълнителния директор Тервел Златев.

В началото на месец април президентът на БФС Борислав Михайлов и Организационният комитет ще дадат и пресконференция, на която ще обявят подробности за спечелената кандидатура.

"Получихме много висока оценка за подготвената кандидатура. Мотивирани сме да приемем това предизвикателство, за цяла футболна България и за нас победата е огромна", коментира Борислав Михайлов./БЛИЦ