Хърватското издание “Спортни новости” публикува любопитен очерк за собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. Българските шампиони срещат Динамо (Загреб) във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Именно това е и причината за очерка на хърватските колеги, който носи заглавието “Направил милиони от китайски дънки, финансира клуб за да забавлява местните жители”.

Ето какво пишат за Лудогорец и Кирил Домусчиев в “Спортни новости”:

Във втория квалификационен кръг на Шампионската лига Динамо се изправя срещу най-трудното препятствие – Лудогорец (Разград). Нашите са фаворити само на хартия и определено трябва да стискаме силно палци за успех.

Предимството на Динамо е само в европейската традиция и в опита. Но с миналото не се живее. Добре е да знаем, че това са българи и те няма да бъдат само спаринг-партньор. Отборът си има глава и опашка и... милионите на шефа си.

Харизматичният бос Кирил Домусчиев е само на 36 години (б.р. - хърватите грешат, Домусчиев е роден 1969 година), а вече има половин милиард в сметката си.

Той направи парите си не на стадиона, а с дънки и обувки от Китай. Легендата за него говори, че е спечелил първия си милион по “китайския начин”. Днес той е бизнесмен с “остър капиталистически инстинкт” и отчаяно иска да избяга от етикета, че в България се успява само с помощта на политиците и корупцията. Противниците му го критикуват заради флирт с правителството....

Заглушен граждански гняв

Лудогорец не е първият контакт на Домусчиев с футбола. Той е бил член на УС на ЦСКА (София) и е фен на този отбор от дете. Но той не иска да е един от многото и затова се насочва към Разград, където може да прави “собствено шоу”. И го направи – клубът е бил пред фалит, а Домусчиев го е превърнал в своя играчка.

Прищявка на богаташа? Може би, но не е случайно, че няколко години по-рано бизнесменът купи компанията “Балканфарма Разград”.

“Хората работят много, но трябва и да се забавляват. И когато са щастливи, работят по-добре. Не е лесно да си собственик на клуб, но е добре за българския футбол да има повече добри отбори”, категоричен е Робин Худ на местния футбол.

Гневът на гражданите намалява с успехите на Лудогорец, които идват в най-кратки срокове. Само след 6 месеца управление на Домусчиев и Лудогорец за пръв път влиза в “А” група.

И започва ловът на футболисти


Треньорът Ивайло Петев докара 25 нови играчи. Повечето бяха проверени и опитни, на които голямата четворка на София (ЦСКА, “Левски”, Славия и Локомотив) не може да им предложи това, което им дават в Разград. Домусчиев построи нова тренировъчна база, която бе открита лично от премиера Бойко Борисов.

Още с влизането си в елита Лудогорец успя да спечели шампионската титла. Веднага полетяха обвинения към отбора, но е факт, че Домусчиев не се нуждае от пари, за да си купи привързаността на някого.

Силна съдийска подкрепа

Той оказва натиск върху съдиите, но по съвсем тънък и фин начин. Например след последния кръг на есенния дял на шампионата срещу ЦСКА, когато на тима е отменен напълно редовен гол. Въпреки че измъкват равенство - 2:2 и става есенен първенец, Домусчиев се заигра с репортерите: “Може би трябва да спра да инвестирам във футбола. Лудогорец няма нужда от титла в такава помия”.

Посланието беше ясно. До края на сезона Лудогорец имаше цялата подкрепа от съдиите, която може да желае един отбор....