Локомотив (София) гостува на Шльонск (Вроцлав) в първи мач от третия квалификационен кръг на Лига Европа. В тази връзка местното издание “Газета Вроцлав” публикува материал, посветен на президента на “железничарите” Николай Гигов.
 
Изданието пише, че 50-годишният Гигов е сред най-богатите българи и през 2008 г. състоянието му е оценено на 320 милиона долара, като голяма част от приходите идват от търговия с оръжие.
 
“Газета Вроцлав” припомня, че през 90-те години Гигов се завръща у нас след престой в САЩ и става президент на Локомотив (Пловдив). Според изданието по това време той е свързан с организацията “Клуб 777” и е използвал автобуса на футболния клуб, за да пренася оръжие в Сърбия по време на войната, докато на страната е наложено ембарго.
 
През 1994 г. Гигов става президент на софийския Локомотив и клубът значително подобрява представянето си. Преди две години името на бизнесмена се появи във вестниците заради показания на сръбския мафиот Сретен Йосич, припомня полският вестник. Пред българския съд Йосич признава, че докато е бил издирван от световната полиция, се е укривал у нас с помощта на Николай Гигов.
 
“Газета Вроцлав” пише и за публикацията на “Уикилийкс”, която разкри за преговорите между Гигов и Египет за доставка на оръжие през 2006 г. 
 
Полският вестник обръща внимание и на предстоящия сблъсък на “железничарите” с Шльонск, като припомня, че настоящият нападател на Висла (Краков) Цветан Генков е бивш футболист на “червено-черните”. Изявление пред “Газета Вроцлав” прави и бившият треньор на Локо (София) Драгомир Окука, който е работил в полските Легия (Варшава) и Висла (Краков). Сръбският специалист признава, че настоящият състав на “железничарите” е по-слаб от този по негово време.

Двубоят между Шльонск и Локомотив е от 17,45 часа българско време утре. /БЛИЦ