ЦСКА гостува на Бешикташ в Истанбул в четвъртък. Двубоят е от груповата фаза на Лига Европа. Двата тима се изправиха един срещу друг през есента на 2006 година за купата на УЕФА и тогава турският гранд отстрани “червените” на прага на групите. В първия мач на “Исмет Иньоню” домакините биха с 2:0, а на реванша двубоят завърши 2:2 след продължения, след като ЦСКА водеше с 2:0 в редовното време.

Четири години по-късно нещата изглеждат по съвсем различен начин. Няма никакъв смисъл да правим сравнения между развитието на двата тима от тогава до сега. Излишно е да споменаваме имената на Гути, Куарешма и Фатих Теке, които подсилиха “орлите”. Възходът на Бешикташ е безспорен, отборът два пъти участва в групите на Шампионската лига, записа паметни победи над Ливърпул и Марсилия през сезон 2007/08, въпреки че остана на последно място в групата.

От мачовете с Бешикташ през 2006-а ЦСКА стана веднъж шампион през 2008 година, но заради отнетия лиценз не участва в евротурнирите. Единственият по-значим успех на “червените” е класиране в групите на Лига Европа миналата есен. Ако съставът на Бешикташ се развива и попълва с класни футболисти, ситуацията в ЦСКА е коренно различна. Само преди 3-4 години за “червените” играеха Велизар Димитров, Хидиуед, Вальо Илиев, Тунчев, Тиаго Силва, Христо Янев, Гъргоров и още играчи, които сега на феновете се виждат като Лео Меси в сравнение с Коста Янев, Борис Галчев и Спас Делев.

За последните 4 години ЦСКА е постигнал само две победи като гост в евротурнирите - срещу анонимника Клифтънвил това лято и срещу Динамо (Москва). Успехът над руския тим обаче бе е и един от най-важните. Миналата есен отборът с треньор Любослав Пенев победи Динамо насред Москва с 2:1 и влезе в групите на Лига Европа. Всички останали мачове на “армейците” навън в евротурнирите са равенства или поражения. В това число влизат двубои срещу слабаци като Дери Сити и ТНС. Последната победа на ЦСКА като гост в европейските турнири, без да броим успехите над Динамо (Москва) и Клифтънвил, бе през лятото на 2006 година. Тогава тимът надигра Динамо (Тирана) с 1:0. Така че надеждите на “червените” фенове за пълен успех на “Иньоню” граничат със сферата на фантастиката, имайки предвид разликата в класите, наличните футболисти, огромната разлика в бюджетите и всички останали показатели в полза на турския представител.

Бешикташ, е повече от убедителен у дома в Европа. От 10 мача тимът е спечелил 7 и има три загуби. Пораженията са през миналия сезон в групите на Шампионската лига – от Манчестър Юнайтед, Волфсбург и ЦСКА (Москва). “Орлите” печелят лесно срещу по-слаби отбори – успехи срещу Широки Бриег, Металист (Харков), ХИК, Виктория (Пилзен). Тимове, които горе-долу са от класата на предстоящия им противник ЦСКА. Към последните 10 домакинства в Европа се причисляват и успехи над грандовете Ливърпул и Марсилия в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2007/08. Въпреки че турският тим остава на последно място в групата и не продължава напред.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Последните 10 домакинства на Бешикташ в Европа
Сезон 2007/08
Шампионска лига, групи
Бешикташ – Марсилия 2:1
Бешикташ – Ливърпул 2:1

Сезон 2008/09
Шампионска лига
Втори квалификационен кръг

Бешикташ – Широки Бриег (Босна и Херцеговина) 4:0
Първи кръг
Бешикташ – Металист (Харков) 1:0

Сезон 2009/10
Шампионска лига, групи
Бешикташ – Манчестър Юнайтед 0:1
Бешикташ – Волфсбург 0:3
Бешикташ – ЦСКА (Москва) 1:2

Сезон 2010/11
Лига Европа
2 квалификационен кръг
Бешикташ – Викингур (Фарьорски о-ви) 3:0
3 квалификационен кръг
Бешикташ – Виктория (Пилзен, Чехия) 3:0
Плейофи
Бешикташ – ХИК (Финландия) 2:0
Общо: 10 мача, 7 победи, 3 загуби, 18:7

Последните 10 гостувания на ЦСКА в Европа
Сезон 2006/07, Купа на УЕФА
Първи кръг
Бешикташ – ЦСКА 2:0

Сезон 2007/08
Купа на УЕФА
Втори квалификационен кръг
Омония (Кипър) – ЦСКА 1:1
Първи кръг
Тулуза – ЦСКА 0:0

Сезон 2008/09
Отборът не участва в евротурнирите заради отнет лиценз

Сезон 2009/10, Лига Европа
Трети кръг
Дери Сити (Ирландия) – ЦСКА 1:1
Плейофи
Динамо (Москва) – ЦСКА 1:2
Групова фаза
Фулъм – ЦСКА 1:0
Базел – ЦСКА 3:1
Рома – ЦСКА 2:0

Сезон 2010/11, Лига Европа
Трети кръг
Клифтънвил (Северна Ирландия) – ЦСКА 1:2
Плейофи
ТНС (Уелс) – ЦСКА 2:2
Общо: 10 мача, 2 победи, 4 равенства, 4 загуби, г.р. 9:12