“Залози, измами, подкупи и пране на пари, дори насилствени престъпления – всичко това е често срещано явление в България и особено във футбола там. Мафията контролира първенството и трансферите, а нейните шефове държат много от клубовете в първенството”, така започва материал на "Neue Zürcher Zeitung", посветен на българския футбол.

Заглавието е “Денят на мафията”, а снимката в материала е на Тодор Батков, който гледа мач на “Левски” в компанията Константин Баждеков.

Предлагаме ви целия очерк на българската футболна действителност, публикуван в Швейцария:

“Йордан Динов прогнозира какво ще се случи на мача между Локомотив (Пловдив) и Литекс. Той каза пред Канал 3, че има над 2 милиона евро заложени на опциите "над 2,5 гола" и победа на "смърфовете". В последствие мачът завършва 2:1, а последният гол пада в продължението от спорна дузпа. Впоследствие Динов, който има пунктове за залагания, се впуска в разследване и показване пред обществеността на нелегалната дейност за залагания на мафията. Рисковано начинание – малко по-късно той е застрелян в центъра на София.

Спорни наказания, необясними спадове в играта, губене на точки, когато е най-необходимо – всичко това е нормално за българския футбол. Обществена тайна е, че президентите, съдиите и играчите са част от организираната престъпност.

Футболът в България е корумпиран и престъпен. Клубовете служат на своите босове за пране на пари, като по този начин легализират търговията с наркотици, проституция, контрабанда на цигари. Уикилийкс извади документ на посолството на САЩ в София до Вашингтон с подробности за това как българските клубове са пряко или косвено свързани с фигури от подземния свят. Президентът на Локомотив (София) е търговец на оръжие, шефът на Литекс е съден за пране на пари. Босът на Славия е обвинен в изнудване за пари и убийство. Една дузина футболни президенти са убити след падането на комунизма.

Публиката се отдръпва.

Тодор Батков призна в документален филм на Би Би Си, че корупцията е дълбоко вкоренена във вътрешното първенство. Въпреки това той също има отношения със съмнителни руски олигарси, но твърди, че “Левски” винаги се бори честно за победа. Обществото обаче не му вярва. Повечето хора се насочват към чуждестранния футбол по телевизията.

Българският футбол не може да продължи в същия дух. Това вече е ясно и на политиците, и на държавните служители. Някои разкрития предизвикаха закон, който да криминализира залаганията и уредените мачове. Футболният съюз наскоро създаде комисия по етика, която трябва да докладва за предполагаеми случаи на черно тото. Комисията я чака тежка работа. Не само в професионалните лиги, но и в женския футбол и при юношите може да се залага, което води до злоупотреба.

Миналата седмица четири мача бяха пратени на прокурор за разследване. Но съдебната система е мудна и претоварена и решения и последствия едва ли ще има.

Трудно е някой да се справи с проблемите в България, защото корупцията там е вкоренена от много години. Документиран е случай 1949 година, когато Академик и “Левски” се разбират за равенство, което да попречи на ЦСКА да стане шампион”.