Грандиозен скандал избухна преди мача между ЦСКА и Литекс. Тимът от Ловеч е изваден от турнира за Купата на България и “червените” се класират на финала служебно. ЦСКА печели с 3:0 и ще спори за трофея. Подобен сценарии се разигра през пролетта на 1998 година. Литекс бе изваден от турнира за Купата, “червените” спечелиха по служебен път и се класираха за финала.

БЛИЦ връща лентата 13 години назад, за да ви припомни детайли от един от най-големите скандали в българския футбол. През сезон 1997/98 Литекс за първи път играе в “А” група. Бизнесменът Гриша Ганчев вече се е заел с издръжката на отбора от Ловеч и гони първата шампионска титла. Отборът върви уверено към първото място, основен конкурент е “Левски”. През пролетта на 98-а година битката е жестока. Шефовете на “оранжеви” и “сини” хвърлят всички сили, за да грабнат златните медали. Борбата е не само на футболния терен, а и в кабинетите на босовете Гриша Ганчев и Томас Лафчис, както и по етажите на БФС. Двамата не щадят сили и средства, за да стигнат до върха. В средата на месец април бизнесменът от село Микре обаче е изигран. Ганчев тепърва навлиза във футболните дебри, докато Лафчис отдавна е натрупал опит и знае как да действа. На 10 април Литекс гостува на “Левски” (Кюстендил). Двубоят завършва наравно 0:0.

Пет дни след това е първият полуфинал за Купата на България. ЦСКА приема тима от Ловеч в София. Гостите бият без проблеми с 3:1. В състава на “червените” личи името на легендарния Христо Стоичков, който дори вкарва гол, но и той не успява да спаси отбора от загуба. Краси Чомаков си вкарва автогол в 35-ата минута, а Ивайло Петков бележи от Халите за 2:0 в полза на Литекс. Камата намалява на 1:2 в 53-ата минута, но Албан Буши оформя крайното 3:1 за Литекс. “Оранжевите” отварят шампанското, ясно е, че са почти финалисти за Купата, тъй като предстои протоколен реванш в Ловеч. На 18 април е дербито за първенство между Литекс и “Левски” в Ловеч. Мачът завършва 1:1 и по всичко личи, че Гриша Ганчев ще триумфира с шампионската титла още в дебютния си сезон в “А” група. Минути след мача обаче Томас Лафчис изрича думите: “Може и да не е този резултат, имам нещо предвид.”

Бомбата е заложена, скандалът е на път да избухне. Оказва се, че Радостин Кишишев е играл с нередовна картотека в състава на Литекс. От “Герена” научават това и го използват за свой коз. Кишишев е продаден на турския Бурсаспор през есента на 1997 година от Нефтохимик. През пролетта на 98-а обаче Гриша Ганчев го връща в България и го взима в Ловеч. Оказва се обаче, че Кишишев е неправомерно картотекиран в Литекс и все още е играч на турския клуб. “Спомням си, че Иван Вуцов го картотекира в БФС. Някои говорят, че бил взел пари от Гришата, за да уреди Тинката с права да играе у нас, след като се завърна от Турция. Случаят обаче не остана покрит, някой каза на Лафчис и Литекс “изгоря”, заяви пред БЛИЦ бивш служител в БФС. От “Левски” дори сезират ФИФА, която се произнася по случая и присъжда Кишишев на Бурсаспор.

“Аз не съм получил нищо официално. За мен Кишишев е редовно картотекиран и ако има някакво нарушение, то е по вина на БФС. Нека футболният съюз да си понася санкциите. Не мога да коментирам евентуалното ни изваждане от турнира, защото такова решение няма”, заявява тогава изпълнителният директор на Литекс Ангел Бончев. Според заповедта на ФИФА обаче договор между Литекс и Бурсаспор няма. Излиза, че играчът е бил картотекиран без легален контракт.

Така втори полуфинал в турнира за Купата на България между Литекс и ЦСКА не се състои. Двубоят трябва да се играе на 6 май, но “червените” печелят с 3:0 служебно и се класират на финала. Отборът от Ловеч е дисквалифициран от турнира за Купата. Освен това “оранжевите” търпят и служебни поражения от “Левски” (Кюстендил) и “Левски” с по 0:3 в “А” група (б.р. – двата мача завършват при равенства, т.е. на тима от Ловеч са отнети 2 точки от актива).

На финала за Купата ЦСКА губи катастрофално от “Левски” с 0:5. През 98-а “армейците” празнуват 50-годишен юбилей, но са безпомощни на финала срещу вечния си съперник. Стоичков се покрива и не играе, а фенове се майтапят, че едва ли не ЦСКА не се напряга срещу “Левски” заради услугата на Лафчис и изхвърлянето на Литекс. В първенството дори и отнемането на точки не се оказва решаващо за титлата. Тимът от Ловеч триумфира на първото място още в дебютния си сезон в “А” група./БЛИЦ