Треньорът на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич даде интервю за клубната телевизия. В него направи анализ на изминалите два мача срещу Арда и Берое. Голямо внимание 51-годишният специалист отдели на предстоящото дерби с Локомотив (Пловдив), както и на взаимовръзката между отбора и феновете. Големият двубой под тепетата е утре от 17:30 часа. 

„Последните двама мача бяха гостувания и бяха първите от началото на полусезона. В такива ситуации винаги се играе трудно. Срещу Арда имахме два периода – един през първото и един през второто полувреме, когато играхме много добре – както искахме, както тренираме и какъвто е нашият стил. Накрая отбелязвахме два гола, но в нашия анализ отбелязахме, че сме дали 200% шанс за Арда. В началото на полусезона не е лесно и на тежък терен. Щастлив съм, че за втори път печелим навън и взимаме трите точки“, обяви босненецът.

„Когато дойдохме на стадиона на Берое и видях невероятни терен, си казах: „Най-накрая ще можем да играем както искаме“. А когато видях колко много наши фенове бяха дошли, исках просто да стоя и да се наслаждавам, а изиграхме един ужасен мач. Когато анализирахме, открихме три възможни причини за това. Първата – срещата беше в много ранен час. Това не е типично време за официален двубой, футболистите стават по-рано и в 9 часа закусват, имаме среща и отиват на стадиона. Такъв мач не е добре за нас, не е добре и за Берое, тъй като става равностойна игра и без много шансове. Втората причина е необичайно топлото време за сезона. Вероятно телата ни не бяха подготвени за тези температури. Третата причина е, че футболистите вероятно са мислели за предстоящото дерби с Локо, а сме говорили, че когато имаме мач – само той е важен.“

„Щастлив съм, че успяхме да вземем точка. Четири пункта от първите два мача не е зле. Да, можехме да играем по-добре и трябва да го правим. Привлякохме двама млади офанзивни играчи, с различни качества и различен стил на игра. Саид е нападател от холандската школа. Типична „деветка“ - има усет за гола и може да отбележи от всяка позиция, както с крак, така и с глава. Мощен нападател е! Джак Лане е екстремно бърз нападател, със завършващ удар, с едно докосване. Направиха няколко тренировки с нас, а на последната показаха индивидуални качества. Вчера направихме учебна игра 11 срещу 11. И двамата са млади играчи с потенциал. Зависи от тях и от нас как ще развием тази качества спрямо нашия стил на игра“, анализира Валентич.

„Вече имам опит в едно дерби срещу Локо преди няколко месеца. Същото се отнася и за много от по-старите играчи в отбора. Това е мач с много емоции, който може да се повлияе от една грешка. Всички очакват това дерби като голям празник, но не е лесно, защото играчите от двата отбора знаят колко е важна победата в този мач за феновете. Искам от играчите просто да се наслаждават, да пренесат енергията от трибуните на стадиона и да играят така, както тренираме. В този мач винаги всичко е 50:50, независимо кой къде е в класирането. Както е винаги съм казвал – една индивидуална грешка или проблясък може да реши мача“, допълни треньорът на Ботев (Пловдив).

„Искам да видя моя отбор да се наслаждава и да играе така, както се готвим. Нашият стил е да играем с висока преса на дълги интервали, но когато попаднем в дълбока защита, трябва да поддържаме агресивност. Но агресията да води до грешки на съперника, а не много свободни удари. Локо е добър отбор в много аспекти. Има двама добри нападатели, както и флангови футболист с много хубави подавания. Ние подготвяме нашите футболисти физически, да налагат агресивна защита и високоинтензивна игра. Ако играем така срещу Локо, ще имаме повече възможности. Ако играта е бавна, това дава повече шансове на съперника. Това е нашият анализ, но никога не се знае какво ще се случи на терена. Очаквам агресивна игра, без глупости и картони.“

„Познавам атмосферата на дербитата, играл съм много градски сблъсъци в моя град. Най-хубавото е когато видиш феновете преди мача. Когато аз играех, просто си мислех за хората по трибуните. Исках да ги направя щастливи, както и семейството си и клуба. Вече половин година гледам видеа или слушам истории за нашите фенове. Когато ги видях срещу Арда и особено срещу Берое, съм много горд. Моята мечта е да продължим да бъдем едно цяло – клуб, организация, отбор, фенове.“

Уча играчите си да дават всичко за Ботев. Това е начин на живот, трябва да жертваш много неща от личния си живот, за да дадеш всичко за Ботев. Виждам нашите фенове да харчат парите си, за да пътуват и да ни подкрепят, което не е евтино. Сега зависи от нас, от мен и от моя екип да дадем нещо насреща. Феновете очакват да видят как играчите дават цялата си енергия. Понякога може да играеш зле, но си показал отношение. Точно това очакват хората на трибуните. Искам винаги да ни подкрепят, независимо дали са 10 или 10 000, защото аз и играчите се чувстваме много по-добре. В живота и спорта винаги има върхове и падения. Сега сме в добра позиция. През целия сезон сме в Топ 4. Лесно е да се подкрепят играчите и отбора, но това трябва да бъде по всяко време, както много пъти са го правили нашите фенове. Ако продължим да работим така и да се подкрепяме взаимно, можем да върнем Ботев на мястото, което заслужава – на върха на класирането. И сме на прав път“, категоричен е Азрудин Валентич.