Сезонът във Втора лига стартира, а целта пред ЦСКА 1948 е ясна – промоция в елита на родния футбол. Борбата е на всички фронтове и за да бъде постигната тази цел, професионалистите от екипа на Валентин Илиев смятат да заложат и на модерните технологии. По настояване на наставника и неговия щаб са закупени високотехнологични часовници, които да следят физическите данни на състезателите. Polar M430 е най-новият модел от марката и единствено армейският клуб ще разполага с подобна технология във Втора лига.

Функциите и приложенията на устройствата са многобройни, като те ще подпомогнат изключително много в тренировъчния и възстановителен процес на футболистите. На дисплея всеки играч може да следи честотата на пулса си, качеството на съня (колко е дълбок съня в %), изминато разстояние по време на тренировка, средна и най-висока развита скорост по време на тренировка, изгорени калории и други.

Кондиционните треньори ще могат да следят теглото на състезателите дистанционно – часовникът има функция за прикачане към кантар, след което данните се изпращат на съответния специалист. Устройствата позволяват на щаба да изпраща отделни указания и да се поставят различни цели за всеки играч, след което главното устройство получава информация дали целите на тренировката са изпълнени.

Основна функция също е и проследяването на движението на всеки играч. GPS-часовникът записва движението на състезателите по терена и така изпраща подробна информация на ръководителите, в какви зони е движението на всеки един футболист по време на тренировъчните мачове (подобно на т. нар. Heatmap).

Освен за поставените по време на подготовка задачи, часовникът Polar M430, с който "армейците" се сдобиха благодарение на "XCoSports Bulgaria", ще предоставя информация и за възстановителния процес на футболистите. Екипът на Валентин Илиев ще получава данни за това как играчите почиват, спят, а пулсът им се мери автоматично на всеки 15 минути и се следи.

Едно от най-важните предимства за спортно-техническия щаб на „армейците“ е, че цялата информация получена от състезателите на тима се качва на онлайн платформата на Polar. Така екипът може да изготвя обстойни анализи за физическото състояние и подготовката на своите играчи, като има възможност да следи за спад във формата и съответно да предприеме действия в конкретни насоки от подготвителния процес.

"Със закупуването на скъпите вискотехнологични часовници Polar M430 нашият клуб става единствения от Втора лига, който ще ползва такава технология, като всички очакваме тя да помогне в постигането на целта, а за ЦСКА тя винаги е една – спечелването на първото място", добавиха от клуба.

Днес е първото домакинство на ЦСКА 1948 от новия сезон във Втора лига. Селекцията на Вальо Илиев приема Черноморец (Балчик) от 18:00 часа на Националния стадион "Васил Левски".

ВТОРА ЛИГА – СЕЗОН 2018/19