До две години Варна ще има най-мащабния и модерен стадион в страната. Това заяви за Varna24.bg общинският съветник Димитър Карбов, който е представител на местния парламент в дружеството "Спортен комплекс" Варна.

"Що се касае до фазите на завършване, малко ще се разминат с първоначално обявените, но важното е това стадионът да бъде завършен. Въпрос на година и половина-две е действителното завършване на съоръжението, 2/3 от работата е свършена. Тя касае не само южната част на стадиона, а и помещенията, които са отдолу и са за другите видове спорт, освен основния - футбол. Паркингът е завършен. Продължаваме със строителството на трибуните от източната и западната част. финалната права е свързана с реализацията на футболния терен, което ще е окончателното приключване", каза Карбов.

Според Димитър Карбов основните причини за забавянето на строителството и бавните темпове, с които то напредва, са финансови.

"Да, всичко опира до пари. 70 млн. лв. не се намират лесно, толкова е стойността от началото до края на обекта. В крайна сметка дружеството успя да намери по-голямата част. До момента са изразходени около 50 млн. лв. Остават по-малко от 20 млн. лв. да бъдат вложени. Ръководството на дружеството търси всякакви възможни начини за дофинансиране и завършване на съоръжението. Параметрите остават същите. Аз искрено се надявах, че ще успеем да завършим стадиона до 2019 г. предвид това, че Варна ще бъде Европейска столица на спорта, но за съжаление всичко опира до финансови средства и когато ги нямаш в наличност, е трудно да се реализира съоръжение с такъв мащаб", каза още Димитър Карбов.

Очаква се на бъдещия стадион, който ще е за 22 600 зрители, домакинските си мачове да играе Черно море.