Дисциплинарният панел на УЕФА ще решава днес съдбата на българския национален отбор заради проявите на расизъм по време на европейската квалификация с Англия (0:6) на 14 октомври. Това твърдят британските медии, включително и авторитетната „Би Би Си“.

Според правилата България може да бъде наказана с глоба, затваряне на стадиона за определен брой домакински мачове, както и дори изхвърляне от квалификациите.

Както е известно, мачът между България и Англия два пъти беше прекъсван заради прояви на расизъм. В тази среща изтърпявахме наказание с частично затваряне на трибуните заради прояви на расова дискриминация, такова имаме наложено и за предстоящия домакински мач с Чехия (17 ноември). Заради това се очаква днешното решение да бъде значително по-тежко, а освен това англичаните поставиха шефовете на УЕФА под огромен психологически натиск с публикациите и оплакванията си след европейската квалификация на стадион „Васил Левски“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Расистките прояви на мача срещу Англия доведоха до сътресения в българския футбол. Президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка на следващия ден. Няколко дни след това се оттегли цялото ръководство и начело на футболната ни централа временно застана Михаил Касабов. Междувременно и Красимир Балъков подаде оставка като селекционер на националния отбор и на мястото му беше назначен Георги Дерменджиев.

Българската полиция проведе масова акция по разпознаване и задържане на расистите от мача с Англия. Бяха идентифицирани 16 души. 12 от тях се озоваха в ареста. Четирима получиха двегодишни забрани за посещение на мачове, а други все още се разследват.

Освен за расизма, днес България ще бъде разследвана от УЕФА и за други две провинения – освиркване на химна на гостите и показване на повторения от мача на електронното табло на стадиона. Англия от своя страна може да бъде наказана заради неуважение към българския химн и заради лошата работа на английските стюарди в сектора за гостуващите фенове.