ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

УЕФА определи разпределението на националните отбори от Европа в урните за предстоящия на 9 октомври жребий за квалификациите на Евро 2024 в Германия. След края на мачовете от Лигата на нациите европейската футболна централа обяви ранглистата на тимовете, според която се определя тяхната позиция за жребия.

След двете си поредни победи в рамките на три дни тимът на Младен Кръстаич си гарантира място в четвърта урна за жребия, който ще се проведе във Франкфурт. В същата урна са още Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, Фарьорските острови и Северна Македония. Това означава, че няма да как да се паднем отново в една група с югозападните ни съседи, които в понеделник вечер освиркаха българския химн.

Германия като домакин се класира директно за Евро 2024, а заради военния конфликт, който проворицира в Украйна, Русия няма право да участва в квалификациите. Останалите 53 национални отбори на членките на УЕФА са разпределени в шест урни.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Ще бъдат формирани общо 10 квалификационни групи, от които 7 ще са с по 5 отбора и останалите три - с по 6 отбора. Първите пет урни са с по 10 тима, а в шеста урна са три. Има разделение на отборите в първа урна – четирите участници във финалните плейофи на Лигата на нациите и останалите шест тима. Участниците във финалната фаза на Лигата на нациите автоматично ще бъдат разпределени в групи с по 6 отбора.

Първите два отбора в квалификационните групи ще се класират директно за европейското първенство през 2024 г. Останалите три участници ще бъдат определени с баражи между победителите в групите на Лигата на нациите.

По два отбора от всяка група ще се класират за Европейското първенство, а останалите три участника ще станат ясни след изиграване на плейофите с отборите от победителите в групите на Лигата на нациите.

Заради политически причини някои отбори не може да се паднат един срещу друг. Това са Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия.

ПЪРВА УРНА: Холандия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария, Полша
ВТОРА УРНА: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия.
ТРЕТА УРНА: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения
ЧЕТВЪРТА УРНА: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония.
ПЕТА УРНА: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта.
ШЕСТА УРНА: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК