Книгата "Векът на "лъвовете", официално издание на БФС със съдействието на агенция БЛИЦ,  беше представена в Амфитеатралната зала на национална футболна база "Бояна".

Повод за написването й е стогодишнината от първия двубой на представителния тим на България, изигран на 21 май 1924 година. В нея са публикувани всички 807 мача на "А" националния отбор по футбол в периода до 8 юни 2024 година включително.

В изданието има изключително богата статистика със състави и голмайстори на всеки един от мачовете, ранглисти и други данни. Както и снимков материал, в  който ще откриете няколко безценни фотоса.

Книгата е дело на авторски колектив в състав: Румен Илиев, Теодор Борисов, Здравко Гюров, Веселин Русинов и Румен Минков. 

Те разкриха подробности за съдържанието и процеса по възникване и реализация на творбата, любопитни и непознати детайли. Например, че в един и същи ден – на 26 април 1978 година, националният отбор изиграва два мача в един и същи час. Срещу Полша във Варшава и срещу Иран в Техеран. Коя е причината и какво всъщност се е случило, ще откриете на страниците на книгата. Може да я закупите в книжна борса „Болид“, книжарници „Сиела“, „Сторе БГ“, както и във всички пунктове за продажба на вестници и списания от утре, 29 август. Цената е 30 лева, а броят на страниците – 420.

„Всичко стартира на 1 април и приключи на 1 август. Имахме много безсънни нощи, защото събирането на подобна информация не е лека задача. Тук наистина става въпрос за огромна база данни. Аз, Здравко, Тео, Веско и Румен Минков се сблъскахме с много неточности, разминавания на данни за състави, за голмайстори и какво ли още не. На моменти се чувствахме като Сизиф от древногръцката митология, който е трябвало да избутва един огромен камък нагоре по баира до върха. И когато тъкмо стигал върха, камъкът пак тръгвал надолу. Постарахме да изчистим всички грешки след неколкократно редактиране. Ненапразно вътре в книгата ще откриете листче с отбелязани корекции.  Искам да благодаря специално на президента на БФС Георги Иванов, който прие на секундата идеята с думите: „Прекрасно! Действайте, книгата трябва да я има заради вековната история на националния отбор и най-вече заради феновете“. Благодарности и на шефа маркетинг и реклама към БФС Пламен Петров, който бе неотлъчно до нас. Както и на двама журналисти, които също ни помогнаха – Румен Пайташев, Пламен Пиндраков плюс статистика Ивайло Русев.

В книгата има една наистина изключителна снимка. На нея ясно се вижда как Костакурта играе с ръка пред погледа на Емил Костадинов от полуфинала на световното в Щатите между България и Италия. Това е очевидно доказателство как френският съдия Киню ощети националния ни отбор“, коментира Румен Илиев.

На събитието присъстваха светила в българския футбол – бившият президент на ЦСКА и на БФС Валентин Михов, Пламен Марков, Чавдар Цветков, Борис Ангелов и селекционерът на младежките национали Александър Димитров.  

Може да закупите „Векът на „лъвовете“ в книжна борса „Болид“, книжарници „Сиела“, „Сторе БГ“, както и във всички пунктове за продажба на вестници и списания от утре, 29 август. Цената е 30 лева, броят на страниците – 420.  Също така може да поръчате книгата от редакцията на БЛИЦ на телефон 02 9398 719.   

Тя би била чудесен подарък за всеки футболен запалянко, както и за всички, носили фланелката на "А" тима на България. Всъщност "Векът на лъвовете" е в тяхна чест", без значение дали са изиграли 100, 10 или само 1 мач с националния екип.