Велико Търново отново има отбор във футболния елит! Юношите старша възраст на Етър 1924 победиха на стадион “Раковски” в Севлиево столичния Оскар ЕЛ с 2:1 в решителен мач за класиране в Елитната юношеска група до 19 години.

Така от есента на стадион “Ивайло” ще гостуват надеждите на елитните клубове в страната, стига разбира се старата столица да не изостави талантите си. А те доказаха, че имат място сред най-добрите у нас, след като приключиха първенството без загуба, само с две ремита, при положение, че бяха част от раздиран от вътрешни противоречия клуб, пише sport-vt.com.

Както бе и на зоналния финал с Монтана, спечелен с 3:1, така и във важния мач с Оскар ЕЛ етърци срещнаха отлично екипиран и подготвен съперник. Столичани пристигнаха ден по-рано в Севлиево, тренираха на стадиона, почиваха в хотела край него. Подготовката им за баража премина през участие в международен турнир в Скопие. В същото време в автобуса на етърци имаше само вода, а тимът не тренира близо месец заради липса на терен и транспорт.

В навечерието на двубоя с Оскар ЕЛ бизнесменът Александър Нанков отпусна автобус, за да могат футболистите на Етър да водят занимания в Дебелец.

"Виолетовите" обаче имаха своя треньор Борислав Евтимов, който не се отказа от състезателите си, въпреки че половин година не е получавал заплата и изживя радостта в 19:50 часа снощи да полети във въздуха на ръцете им в чест на победата. Имаха и невероятната великотърновска публика, която ги последва в Севлиево и ги подкрепя от началото до края на битката за U19. Феновете разпънаха траспарант “Без милост, боляри” и скандираха “Етърци умрете, но Оскар победете”, а след последния съдийски сигнал и позабравения рефрен “Ние сме шампионите”.

Мачът започна с натиск на “виолетовите”, които преди почивката бяха по-добрият отбор, задържаха повече топката, но и отбиваха бързи контри, когато я загубеха. Кадер Расимов проби отбраната на съперника в 4-ата минута, но бе изпреварен от излезлия навреме вратар. Малко по-късно топката бе избита пред връхлитащия Светльо Йорданов, а след корнер Цецо Петров се размина с нея на метър пред голлинията.

При първата си по-опасна атака обаче „оскарите” поведоха в резултата. В 18-ата минута ръстовият Николай Георгиев стреля от двайсетина метра по тревата за 0:1.
В отговор Кадер Расимов и Борислав Петков от свободен удар обстреляха вратата на “Оскар ЕЛ”. Пробив на Расимов в 28-ата минута завърши с остро подаване и след рикушет в бранител топката попадна в Ивайло Тодоров, който си я спря на гърди и с отмерен шут изравни – 1:1. До почивката вратарят на етърци Ивайло Петков успя веднъж да извади топката от краката на Николай Георгиев, а след това и да спаси изстрел на негов съотборник.

В самото начало на втората част Петков на два пъти се прояви блястящо, отбивайки точни удари. Постепенно играта се накъса, липсата на тренировки даде резултат, етърци отпаднаха и физически и отстъпиха инициативата на съперника, но нито за момент не спряха да се борят. Наставникът на великотърновци Борислав Евтимов трябваше да направи три принудителни смени заради травми, а в 75-ата минута Фортуна се усмихна на “виолетовите”, след като страхотен удар на Кристиян Илиев срещна сглобката на гредите. Вратарят на “Оскар ЕЛ” също имаше работа и боксира кълбото пред връхлитащия Стамен Тасев. Централният защитник не започна срещата заради контузия, а след като влезе в игра, заигра като таран. И когато мачът отиваше към равенство и дузпи, отбраната на столичани изпусна Калоян Калчев и се наложи на вратарят им да го спира непозволено в наказателното си поле. Последва дузпа, която Стамен Тасев реализира за победното 2:1.

До края защитата на етърци издържа на страхотния натиск, като в един момент 21 футболисти бяха събрани в наказателното поле на Ивайло Петков в очакване на центриране от свободен удар. Крайният съдийски сигнал сложи началото и на голямата „виолетова” радост…

След последния сигнал на точно ръководилия рефер Петър Доровски и колегите му Пламен Георгиев и Асен Крумов започна виолетовата радост. Борислав Евтимов полетя във въздуха, шампанско окъпа трeвата и трибуните на стадион “Раковски”, фенове и футболисти празнуваха заедно! Момчетата получиха поздравления от Сашо Ангелов, Стефан Атанасов, треньорите на “Алекс ОК” Радия Дойчев, Наско Динев и Тихомир Тодоров, от футболисти на младия великотърновски клуб, родители, приятели…

“Много съм щастлив! Благодаря на момчетата. Доказаха, че могат и че са колектив, въпреки трудностите. Заслужават да играят сред най-добрите у нас”, коментира пред sport-vt треньорът Борислав Евтимов.

Съставът на Етър: Ив. Петков, Б. Петков, М. Павлов, Д. Цонев, Митев /46 Додуров/, Цв. Петров, Стоянов, Тодоров, Расимов /83 Калчев/, Йорданов /75 Тасев/, Захариев /77 Хаджимустафа/. В групата за мача бяха още Г. Русев, Маймарев и Дахилов/.