Велизар Димитров няма нужда от представяне. Той все още е обичан от феновете на ЦСКА, макар че от лятото на 2008 година носи екипа на украинския Металург (Донецк). Роденият на 13 април 1979 година футболист даде интервю за БЛИЦ.
 
- Вили, къде те откривам в момента?
- В България. Дойдох си за няколко дни, тъй като има прекъсване на украинското първенство, а знаете, че имах и контузия. Утре тръгвам обратно за Донецк.
 
- Ти получи травма на мача с Днепър на 22 октомври. Какво е състоянието ти?
- О, вече съм добре. Даже мога да кажа, че съм възстановен. На 19 ноември е градското дерби с Шахтьор и тогава със сигурност ще бъда на линия. Дали обаче ще играя, зависи от треньора. За щастие се разминах с по-тежка контузия. Раната ми не беше никак малка – 10-сантиметрова. Но благодарение на лекарите се оправих.
 
- Поводите да те потърсим са два. Единият е новият треньор на “Левски” Николай Костов, който ти беше наставник в Металург. А другият е свързан с ЦСКА...
- Защо пък с ЦСКА?
 
- Дочухме, че си попаднал в плановете на “червените” за зимната селекция?
- Къде пък е писана тази новина?
 
-Никъде не е писана, просто разбрахме от наши източници, че са водени разговори с теб. Вярно ли е?
-(прави кратка пауза). Да, вярно е. Получих покана от ЦСКА. С мен се свърза новият главен мениджър Драголюб Симонович. Поговорихме... Той заяви, че иска на всяка цена да се върна в ЦСКА и ако дам съгласието си, клубът ще започне преговори с ръководството на Металург, за да ме вземе под наем.
 
-Докога е договорът ти с украинците?
-До юни 2013 година.
 
-Да очакваме ли разговори между ЦСКА и Металург?
-Не... Вижте, не искам да бъда разбран неправилно. ЦСКА ми е на сърцето, знаете колко много щастливи моменти преживях на “Армията”. Смятам, че от Металург няма да ми правят спънки. Познавам се отлично с шефовете на тима, те са изключително коректни и разбрани хора. Но поне засега предпочитам да остана в Металург. Така че – толкова по тази тема.
 
- Смяташ ли, че ЦСКА може да се пребори за титлата?
- Да, вярвам, че ще станем шампиони, макар че в момента изоставаме от Лудогорец. Разликата обаче е малка, а и предстои директен мач между двата отбора в София. Ам мисля, че феновете трябва да бъдат малко по-търпеливи. Сигурен съм, че с Димитър Пенев и с Драголюб Симонович ЦСКА ще успее. Доста хора критикуват Дуци, включително и вие, журналистите, нека обаче му дадем шанс.
 
- Да поговорим за Николай Костов. Удачен ход ли е за “Левски” неговото назначение на треньорския пост?
- Да, напълно удачен. Аз съм може би единственият българин, който познава отлично какво представлява Николай Костов като треньор. Смело мога да заявя, че той е един прекрасен специалист, който си разбира чудесно работата. Първо – държи много на дисциплината. Второ – чудесен тактик е, знае как да води мачовете. И трето – залага на бързия и комбинативния футбол. Под негово ръководство “Металург” прогресира чувствително.
 
- Чувате ли се по телефона и до днес, макар че от една година той не ти е треньор?
- Разбира се. Преди малко отново разговаряхме. Въпреки че Николай Костов напусна Металург, ние постоянно поддържаме връзка.  
 
- Дали обаче Костов ще води сам “Левски” или ще има вмешателство отгоре?
- Не, не. Бъдете сигурни, че той няма да позволи това. В никакъв случай! Познавам го повече от добре.
 
- Накрая един убийствен въпрос – може ли Костов отново да ти бъде треньор скоро време?
- Моля?! Това намек за мое преминаване в “Левски” ли е?! Е, може да ми бъде треньор, но ако се върне в Металург или поеме ЦСКА (смее се).
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ