Новият старши треньор на Черноморец Антон Велков сподели пред БЛИЦ, че е изключително доволен от назначението си. Младият спец е оптимист за бъдещето на "акулите" и каза, че през пролетта целите пред отбора остават същите - шампионска титла и участие в евротурнирите.

- Г-н Велков, честито назначение за старши треньор на Черноморец. Бързо ли се разбрахте с ръководството на бургаския клуб?
- Разговорите не бяха толкова кратки, но пък заради това бяха ползотворни. Хареса ми как премина всичко.

- Конкуренция ви бяха Станимир Стоилов и Петър Хубчев. С какво успяхте да ги изпреварите и как накарахте ръководството на Черноморец да се спрат точно на вашата кандидатура?
- Нямам представа как ги преборих. Докато водихме разговорите бях сигурен, че хората срещу мен ме слушат. Първо най-интензивни разговори водих с Душан Буковац, след това и с г-н Събев. Срещите ни бяха преди дни в София. Радвам се, че се спряха на мен.

- Договорът ви за какъв период е?
- За година и половина.
2.jpg
- Каква заплата ще получавате?
- Не знам каква заплата ще получавам. Аз съм доволен от това, че ще работя в черноморец. Доволен съм, че поемам отбор с големи цели, много съм щастлив.

- Ясно ли е кои ще бъдат помощниците ви?
- 100% е ясно, че кондиционният треньор Трендафил Терзийски и Любомир Шейтанов остават. Искам да имам още двама преки помощници. Със сигурност ще бъдат нови имена, но още не мога да ви ги кажа.

- Кога ще изведете Черноморец за първа тренировка?
- На 5 януари.

- От Черноморец обявиха, че целите остават същите - шампионска титла и участие в евротурнирите. Това реално ли е и можете ли да изведете отбора до първото място в "А" група при положение, че бюджетът на клуба беше намален значително?
- Всички хора гледат негативно на това. Първо - намаляването на бюджета не значи, че се намаляват целите на отбора. Няма как да демотивираш футболисти, които са се борили до момента и са направили доста неща.

- Литекс и "Левски" ли остават конкурентите ви за титлата? Предшественикът ви Красимир Балъков дори ги посъветва да затягат коланите...
- И ние ги затягаме, а и ЦСКА също трябва да ги затегнат. Вече няма слаби отбори. През пролетта ще бъде доста интересно. Пролетният полусезон винаги се явява по-трудният. Най-добре ще е всички да стягат коланите.

- Доста футболисти напускат Черноморец. Как ще се справяте без важни фигури, кой ще настоявате да остане?
- Не се знае. Тепърва е въпрос на разговори с тези, които смятат да си тръгват. Ще се боря за футболистите, с които ще постигаме целите. Енис Хайри е един от най-конвертируемите ни играчи. Добре ще е да го задържим. Хората, които са създали облика на отбора трябва да останат - Паскал Борел, Орлин Старокин и други. Само да ви кажа, че докато бях в отдих, след като се разделих с Миньор (Перник), се пишеше, че има голям интерес към мен. Признавам, че такъв нямаше. Никога не ми беше отправена конкретна оферта, наистина е така. Постоянно ме пращаха тук-там, дори се смеех на много от публикациите.

- Ръководството на Черноморец обеща ли да ви отпусне пари за селекция?
- Обръщаме глави към Черноморец (Поморие). Няколко от техните футболисти преминават при нас. Сега не мога да ви кажа кои точно. Предпочитам в първата част на подготовката да бъдем с повече играчи, но през втората - не. В момента имаме кадър от около 40 човека. Искам да работя с по-компактна група - до 25-26 човека. Ще имаме много млади момчета, които ще се учат покрай по-опитните. И аз съм млад, горя да се докажа и искам да постигам успехи с Черноморец.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ