Президентът на “Славия” и бивш член на Изпълкома на БФС Венци Стефанов бе силен в интервюто си пред БЛИЦ.

- Г-н Стефанов, как ще коментирате загубата от Кипър?
- Докато Мърчо и Наско, както и другите герои от САЩ 1994, са на работа в БФС, не ни чака нищо добро. Боби си ги прибра при него и си направи най-големия проблем. При тях най-важното е да прибират паричките и да са на топло във футболния съюз. Това, че някой човек е играл футбол, не значи, че може да бъде добър треньор или ръководител. Аз например не съм чул Жозе Моуриньо да е играл футбол. Не, че героите от САЩ са изчерпани, те просто никога не са били подготвени да се занимават с подобно нещо. Още преди 3-4 години му казах на Боби, че нищо няма да се получи, след като ги назначава на работа. От нещо направихме едно голямо нищо.
- Вие давате съвети на Михайлов, но той едва ли се вслушва в тях. Наскоро ви подкани да си гледате Славия и да не се занимавате с националния отбор...
 -На Боби му говоря като на приятел. След първия му избор за президент на БФС му казах да не се подвежда по разни ибрикчии, защото те ще го подведат. Той обаче не се вслуша в думите ми и каза, че съм бил тежък специалист... на килограми. Аз обаче казвам на Боби истината в очите. Не съм като ибрикчиите. Ако бях като тях, щях постоянно
 
да го потупвам
по рамото и да му
казвам “Боби, браво”
 
Ако го правех, сигурно щях да пътувам наляво и надясно с чартърите на националния отбор. Имам сурат и не мога да си плюя на сурата. Аз се старая да си гледам Славия, но все пак ми е мъчно за националния отбор. Българин съм, не съм от Патагония! Ако продължаваме така, другият квалификационен цикъл ще бъде още по-срамен. Дори, ако играем срещу Фарьорските острови, ще ни затруднят. А, ако ни бият, не ми се говори просто.
- Очаквахте ли да паднем от Кипър?
- Предполагах, че няма да победим, но чак пък да ни бият като тъпани, не съм го и очаквал. Допреди години ние учихме кипърците на футбол, а те сега ни разбиха. Всичко това е лутане, обикновен слугинаж. Викат играчи само от Левски и ЦСКА. То е ясно защо Иван Стоянов е национал. Нали трябва да го продават? Тогава Йордан Лечков ще прибере към 800 000 евро, доколкото знам. Коста Янев и Костадин Стоянов и те не стават за националния, а и други момчета нямат място там, но си ги пробутват.
- Кого визирате?
- Това е толкова просто, че няма докъде. Наско си направи схемата, взе и Мъри в националния отбор. Набутаха го Мърчо при Гриша Ганчев, че той да не писка, ама Гришата го разкри. Правилният футбол си разшири географията. То не беше БАТЕ, то не беше 1:17. Нито той разбира от футбол, нито тези около него. Мъри е един обикновен ибрик! Взема над 200 000 евро на година. И Наско приблизително толкова. Сами преценете колко пари отиват за тези двама бездарници!
- Кой трябва да ги смени?
- Този, който ще дойде тук, трябва да е авторитетен специалист. Той обаче по никакъв начин няма да разреши да му се обади Наско, Боби, Танчо, Васко и да му казват кои играчи да повика. Ей това не им е изгодно явно и затова не назначават треньор от чужбина. Ама мен кой ли ме слуша, нали Боби каза, че съм тежък футболен специалист... на килограми. Претендирам само за едно - в националния отбор да играят най-подготвените и най-достойните имена. Колко тежа аз, колко някой друг, това няма никакво значение. До вчера на някои от националчетата отборите им се бореха да не изпаднат, а сега Мъри ги вика. На Иван Иванов му липсват първите 7 години. Смееше се на аерогарата, а го видяхме какви грешки направи срещу Кипър.
- Вие смятате, че чуждестранен селекционер няма да позволява да му се казва кои играчи да вика. От БФС пък изтъкват като основна причина високите финансови претенции и затова засега залагат на родни треньори...
- Това с парите е прах в очите на хората.
 
Не е вярно, че
БФС няма пари
 
Представете си какви огромни суми прибират само от глоби след всеки кръг в първенството. Много ме заболя като разбрах, че отпускат едва 10 000 лева за лечението на Иван Найденов от “Спартак” (Варна) при положение, че някои от родните клубове се бръкнаха с повече пари. Позорно е, как може такова нещо!? По-добре двама-трима ибрика да не бяха пътували с националния отбор, а парите да ги бяха дали за момчето. Трябва да се засрамят от постъпката си. А вие защо не ги пишете тези неща? Страх ли ви е? В такъв момент най-важно е здравето на момчето. Той е получил тежката контузия по време на мач. Вижте какво направи Бойко Борисов - изпрати самолет до Иран, за да доведат един наш моряк. А БФС какво направи? Изми си ръцете с 5000 евро за бог да прости. Бойко е човек за пример. На Боби само му се мазнят и го канят нагоре-надолу. Той трябва да се учи от Борисов.
- И вие ли подкрепяте мнението на Ивайло Дражев, че трябва да има нов Конгрес, тъй като сегашното ръководство на БФС е нелигитимно?
- Не съм запознат как точно стоят нещата с конгреса. Единствено ме интересува и съм “за” чист и коректен футбол. Искам достоен човек да управлява българския футбол. Все още вярвам, че Боби, ако се отърве от обкръжение си, може да оправи нещата. Вижте какво прави Лечков например. Нямам нищо против него, кметува си в Сливен и е нормално, след като народът го е избрал. Ама защо трябва да си набутва хората в националния отбор. Тези едни и същи хора вкарват своите в “А” тима. Държат ми Благо резерва, а видяхте като започна титуляр срещу Кипър как игра. Той е по-достоен да носи националната фланелка в сравнение с някакъв сутеньор (б.р. – визира Коста Янев). Видяхте Сърмов, Мърмов как се представи и той.
 
Всичко е
мениджърски
интереси
 
Пролича се, че Иван Иванов и Пламен Николов още не са готови. За мен Вальо Илиев, Данчо Тодоров като десен бек, дори и Асен Караславов, ще се представят по-успешно от тях двамата. В Литекс има два леви бека - Михаил Венков и Петър Занев, които също са добри. Да не говоря за нашия Ради Василев-Меси. Напоследък играе много силно, също има голямо бъдеще.
- Той ли ще е следващият ви гръмки трансфер от Славия в голям европейски клуб?
- Още му е рано да излиза в чужбина, но ви казвам, че Меси има голямо бъдеще, ще видите, че пак ще се окажа прав. Аз обаче никога няма да се обадя на Мъри и да му кажа, че трябва да го извика в националния отбор.
- Да, но Станимир Стоилов наскоро заяви, че сте му намеквали кои играчи да вика...
- Това са несериозни неща.
- Кога мислите, че България ще се класира на европейски или световен форум?
- Дай Боже да е скоро, още на следващото. Но това ще стане, ако настъпят промени, само тогава. Час по-скоро Боби трябва да премахне ибриците, които са го заобиколили и само го потупват по рамото и му се мазнят. Искам да видя сериозен треньор начело на България, а не такъв наемник като Мъри. Това е страшен позор, страшен резил. Как може да паднем от Кипър!? Срамно е и ме боли. А и като знам, че нямаме нищо и в младежкия национален отбор. Той дори Мъри щял в сряда срещу Грузия да дава шанс на младите. Нищо чудно да ни бият насред София и да станем за ташак на врабчетата! Че те
 
младежите паднаха от
Казахстан, Мазакстан,
 
а ние ще чакаме на тях да играят за “А” тима. Само вижте Иван Колев от кои отбори вика момчета. А и не може Ферарио Спасов да е шеф на школата на “Литекс” и в същото време да е на заплата в БФС, защото е начело на юношеския национален отбор. Дайте тогава и Фугата да го назначат, нали той е шеф на школата в “Славия”. И той тогава да вземе някоя национална гарнитура. Така не може. Ама ясно ще е така докато това е обкръжението на Боби. Той има един, единствен шанс - да се лиши от услугите на някои хора, тотална промяна трябва.
- Вашият коментар за “Казангейт”?
- Нямам думи просто. Правим криминална история от някаква глупост. Достатъчно е само Мишата (б.р. – Михаил Чорни) да се обади на президента на “Рубин” (Казан) и да разбере за какво иде реч. Как може някой си да ти се обади и да ти каже, че ти дава 5 милиона, ако му заведеш четири футболисти, и то точно преди най-важния мач с ЦСКА.
- Защо Чорни да се обажда, след като Тодор Батков непрестанно твърди, че вече няма акции в “Левски” и няма нищо общо с клуба?
- Мишата няма нищо общо с “Левски”, колкото аз нямам нищо общо с турския султан! Разбрах от Мирчо (б.р. – мениджърът Мирчо Димитров, Зе Соарес му е клиент), че “Рубин” не иска никакви футболисти на “Левски”. По това време той беше в Бразилия. Аз веднага започнах да звъня на Батков и Баждеков, за да им кажа никъде да не тръгват. 50 пъти ги търсих на GSM-ите, но те не отговаряха. Мирчо също им е звънял, но и на него на са му вдигали. Когато получиш подобна оферта, най-нормалното нещо, а и си длъжен да го направиш, е да провериш за какво става дума. Нужно е да се свържеш с някой от шефовете на клуба, да си получил официална покана. Не знам, всичко ми е много странно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ