Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, на която обоснова решението на клуба да издигне кандидатурата на Михаил Касабов за президент на БФС.

„Доста разговори ми трябваха, за да убедя Михаил Касабов, че трябва да се кандидатира за президент на БФС. Мишо иска да има подкрепата на повече хора, които да повярват в това, че може да направи промените. Да повярват, че човек с неговите качества би бил полезен за футбола ни. Сигурен съм, че ще подбере екип, който може да работи. Ние ще сме най-големите му поддръжници, но и критици, ако не прави това, заради което е издигнат, ако не търси начини да се помага на футбола. Човекът, който имахме предвид преди време, се казваше Стилиян Шишков, но има бизнес ангажименти, които не му позволяват. С огромни възможности е в Европа, в спортните среди. С неговия авторитет съм убеден, че могат да се привлекат средства от Европа за подпомагане на най-различни футболни мероприятия. Има много програми, които не използваме пълноценно. Надявам се, че новият президент ще успее да активира всичките тези възможности, които да са от помощ на футбола. Най-вече трябва хората, които са начело на държавата да приемат всичкото това нещо и като се разговаря с тях да чукаме на отворена врата така да се каже. Мишо не е агресивен човек, той е човек на консенсуса. Аз му правя реклама все едно ще го женя, но между тези, които познавам, преценихме, че Мишо е човек, който няма да компрометира и злепостави нашия избор. От другите, които досега са подали кандидатурата си, не виждам някой, който може да се справи с всички проблеми“, каза Венцеслав Стефанов.

„Надявам се и други клубове да подкрепят Касабов. Той винаги е бил опозиция на Боби Михайлов. Никога не е бил послушник. Винаги е имал собствено мнение, борил се е и се е старал по някакъв начин да помага на българския футбол. Хората нека да преценят дали да слушат „бла-бла“ или да гледат кой какво е свършил. Аз не агитирам и не апелирам. Ние това сме преценили и сме го издигнали. На българския футбол не му трябва молитва, а мотика. Искам да се обоснова защо е така. Мишо много години е в българския футбол – неопетнен, без някой да може да каже нещо лошо за него. Годините 1997-а, 1998-а и 1999-а в България едва свързвахме двата края, Мишо направи няколко мача между България и Германия и всяка една от тази среща носеше близо един милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия и покойния Бекенбауер са безспорни. Мишо не ламти за власт, а иска да помогне с каквото може и най-вече да има ред. Говорили сме много пъти с него. Аз изразявам лично мнение. Президентът би трябвало да може да почука на всяка една врата в България, откъдето може да дойде помощ за футбола и спорта.“

„Христо Крушарски според мен много правилно предлага вариант на обединение зад една кандидатура. Ще е добър вариант за футбола изобщо. Когато клубовете са обединени, бъдещите резултати ще дойдат по-лесно, но както е известно в България, има много войводи, малко войници. Всички искат да са президенти. А дали стават за тази работа, самите те не са убедени. Някои си мислят, че е достатъчно да се пъчиш и да се показваш от време на време, за да си президент. За мен бъдещият шеф на БФС не трябва да е човек, който ламти за власт, а слуга на клубовете. Изразявам се малко по-нестандартно. Ако бъдещият президент работи за подобряването на условията на българския футбол, ще бъде ценен, уважаван, подкрепян и неговият авторитет ще е безспорен. Затова решихме да издигнем кандидатурата на Михаил Касабов,“ продължи той с темата БФС.

„Едно време Гриша Ганчев имаше една крилата фраза: „Ти бе, мойто момченце, къщичка за пиленце построил ли си някога“. Има можещи и неможещи. Президентът на САЩ е на 80 и кусур години. Ние искаме да е на 50. Добре, но какво си направил досега в живота си? Ръководил ли си клуб, школа, треньор? Стани Гоше да седне Тоше. Едно време така викаха за мавзолея на Георги Димитров. Щрака с пръсти и е президент. Покажете ми един от тези кандидати, които е компетентен. Само Христо Крушарски е давал пари, борил се е. Знае как се поддържа стадион, юношески гарнитури. Покажете ми от всичките други, има ли някой, който нещо да е правил във футбола, да е изградил, да е съхранил, да е допринесъл, освен да е ритал топката.“

„Те могат да твърдят много неща. Важното е тези 6-700, които ще са на конгреса дали ще им повярвам. Всички тези хора ежедневно се сблъскват с проблемите. Може да нямат топки, да са им се скъсали мрежите, дали ще стигнат кебапчетата, но се сблъскват непрекъснато с тези проблеми. Идва един, който може да е само президент и казва, че старите не могат. Убеждаваше ме Бербатов на една среща, че ще докараме спонсори. Как ще докараш Coca-Cola. Тя не спонсорира НБА, а ще дойде при теб, че си много хубав. Това са глупости. Няма никаква друга алтернатива. Стари млади, бели, червени, зелени, не си ли извадим ние сами каруцата, няма да стане“, допълни босът на Славия.

„Президентът на БФС не трябва да си седи в кабинета и да дуе бузи и да се чуди къде да се изфука, а да е като апостол. С Крушарски скоро седнахме и разговаряхме да предложим на финансовия министър, на държавата парите, които прибират от бетинг компаниите поне 20% да се върнат в спортните клубове. Да не са дадени на ръка, ами целево. Трябва да има помощ, която да се отрази и да може българският футбол да си поеме въздух и да няма повече гастролиращи трупи от чужбина като в Берое. Онзи ден на мача със Славия 17 или 18 чужденци. Откъде са ги събрали, не знам. Не може това да е лицето на Стара Загора. Идва някакъв уж президент, той си прави някаква собствена политика, докарва безработни футболисти и ние трябва да им ръкопляскаме. Не е моето разбиране за футбол, за развитието му изобщо“.

„Нови имена в Славия има само едно. Има едно момче на проби. Заги го е взел. Ако го одобри, може да го картотекираме. Отборът не е претърпял промени. Същите са. Зеедорф имаше една лека контузия. Дай Боже да покаже това, което Заги иска от него. Важно е дали можеш да изпълняваш указанията на треньора. Преди време Алекс Колев беше в ЦСКА 1948 и вкара 1 гол, отиде в Крумовград и ниже гол след гол. В колективните спортове има много фактори“, коментира Стефанов за селекцията на Славия.