ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю пред БЛИЦ. Бившият член на Изпълкома на Българския футболен съюз захапа Димитър Бербатов, за когото твърди, че е доволен от погромите в София по време на евроквалификацията България - Унгария (2:2) в четвъртък, играна без публика на "Васил Левски".

- Г-н Стефанов, коментарът ви за грозните инциденти, на които станахме свидетели в четвъртък вечер? 
- Случилото се е срам. Голям срам, и то не само за футбола ни. Видяхме как псевдо привърженици издевателстват към мирните хора, които бяха наистина на мирен протест. Имаше ранени, само защото някои лумпени смятат, че демокрацията е анархия. 

- Гледката беше наистина доста неприятна и се наложи полицията да използва силови методи...
- Според мен полицията трябваше да действа много по-сурово - като в Германия, Франция, дори и като в съседката ни Гърция. Там подобни действия не са разрешени и се действа с цялата строгост на закона. Говорим за мирен протест, за мирни граждани, а видяхме какво стана - палежи на кофи, на полицейски бус, изпочупено беше имуществото на невинните хора. Хвърчаха камъни по униформените. Имам чувството, че полицаите бяха жертвени агънца. Ако бях на тяхно място, бих постъпил много по-сурово. Из Европа не са само водните оръдия, а и сълзотворен газ и други методи. Нашите полицаи много мило постъпиха с тези лумпени. Това са не повече от 50-60 човека, които са на всички протести и правят издевателствата - не само на футболните протести, а и на политическите. Те дори не знаеха за какво протестират. Журналисти ги питат за какво са там, а те не знаят, не можеха две думи да вържат. Гледаха като зомбита, толкова бяха надрусани. Аз не ги броя за хора от агитките на ЦСКА и Левски. Те са маши в ръцете на някои хора, които искат да правят безредици в държавата. Дали става въпрос за БФС или избори, това са едни и същи хора. Техните действия веднъж завинаги трябва да бъдат пресечени. Ходят да чупят по стадионите, нашият няколко пъти беше трошен. Поне да си платят щетите, а те не го правят. Левскарите не си плащат данъците към държавата, а искаме да ни платят седалките, които строшиха. 

200 лв. Начален Бонус Спорт!

- Кои са провокаторите, имате ли информация?
- Ако знаех и бях министър на вътрешните работи, досега да съм го изпратил там, където му е мястото. Това не е моя работа, а на органите. Но видяхме как в продължение на цяла седмица Димитър Бербатов провокираше и подкрепяше този протест, само и само да оглави БФС. А той няма нито един работен ден, не може да управлява дори жена си. И да се водят хората по приказките му, това е голяма щета. Щета за обществото най-вече. Защото българският футбол няма да се оправи с приказки. Нивата не иска молитва, а мотика. 

- Кой трябва да бъде президент на БФС?
- Не е нужно задължително да е бил футболист, за да стане шеф на БФС. Виждаме как Александър Чеферин управлява УЕФА доста успешно. Имаме личности, но не бих казал определен човек към момента. Не искам да жертвам никой, защото човекът, който ще се нагърби с това нещо, трябва да има здрави гащи. Бербатов със сигурност не е такъв. Той е щастлив от безредиците и смята, че сега ако има избори, ще бъда избран. Но аз съм убеден, че това няма да стане. Хората виждат за какво става въпрос. Вече и голяма част от екипа му смятат, че не е той личността, която може да оправи българския футбол. Аз все питам, много пъти задавам този въпрос и нямам отговор: Колко пари е дал той за тази фондацията си? Да излезе и да каже. Не е дал, той само взема. Категорично не го искам за президент на БФС. Не само аз, а и огромна част от спортната общественост не го иска. Не е той човекът, който може да оправи футбола ни. Това, че е бил добър футболист, не значи че може да бъде добър управленец. Иван Славков - Батето, лека му пръст, не е бил футболист, но беше управленец, авторитет, интелект.

Искам да ви разкажа една случка за Бербатов, който преди години не искаше да говори с журналистите. Бях свидетел как, след като подписа с ПАОК, над 200 фенове на гръцкия гранд дойдоха на Кулата да го посрещнат. А той изобщо не се спря при тях, даде газ и ги отмина. Сега изведнъж стана майка Тереза.

- Скоро разговаляли ли сте с Борислав Михайлов? 
- Не съм го чувал от доста време. Не ми се е обаждал.

- Не беше ли по-добър вариант публиката да беше допусната на трибуните на "Васил Левски" в мача с Унгария?
- Ако имаше толкова полицаи вътре на стадиона, нямаше да се стигне до това издевателство. Органите на реда щяха щателно да претърсват хората на входовете и нямаше да има палежи и такива големи щети, каквито нанесоха навън. Дано не се стига до подобни сцени и всички да сме живи и здрави. Единственото хубаво нещо от четвъртък вечер е, че в този мач момчетата заслужаваха да победят Унгария. Показахме, че имаме зъби, можем да ухапем всеки. Още е рано даваме оценка на Илиан Илиев, но я има промяната. 

Нашата група в квалификациите за Евро 2024

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!