Президентът на Славия Венцеслав Стефанов скочи на Левски, който се бори с тежка финансова криза, възникнала заради проблемите на собственика Васил Божков. Босът на най-стария столичен клуб говори в Пресклуб "България", където засегна много теми. 

Стефанов разкри, че на "Герена" има директор, който е със заплата от порядъка на 22-23 хиляди лева на месец, а други служители получават по 12-13 хиляди лева.

"Арда е с три пъти по-голям бюджет от Славия. И както забелязахте вчера - с огромен брой чужди футболисти. Което означава, че имат сериозни възможности", каза босът на Славия след победата над тима от Кърджали вчера. Точен за успеха беше Галин Иванов от дузпа.

"Евротурнирите не са наша цел. Нашата цел е да изграждаме футболисти. Дано да бъдат забелязани от националните отбори. Ако ли пък не - да бъдат забелязани от чужди мениджъри. Нашата цел е да дадем шанс на българите да покажат какво могат. Три момчета от юношите вече са в първия отбор”, каза Стефанов. 

“Лудогорец е със сериозна преднина пред всички, има много силен отбор и трябва да стане чудо, за да бъде спрян. Чудесата са само в приказките. Другите отбори са далеч от класата на Лудогорец", подчерта босът на Славия. 

“Всички ръководители и клубове трябва да се простират според чергата си. Всеки един човек, който дава от себе си пари за спорт, аз лично много го уважавам. Когато ние взехме Славия, по това време президент на Левски беше Томас Лафчис. Човекът изпитваше сериозни затруднения и знаете как се бореше. След това при Грашнов беше по-различно, после Батков имаше инерция, но накрая и той изпитваше трудности. После дойдоха двама собственици, които имаха пари. В Славия сме двама човека плюс секретарката. В Левски, гледам, са се нароили 30 треньори - на треньора-треньор, под треньор, над треньор... Директорът получава 22-23 хиляди лева заплата. Други по 12-13 хиляди. Хората искат да видят отчетността, къде се дават парите", продължи Стефанов. 

"В един момент се получава така, че нашите грандове имат една маса от чужди футболисти, които имат договори за по 20-30 хиляди евро на месец, не играят и ги гонят. После започват дела, осъждат ги и трупат дългове. Това е недалновидно ръководство. В случая не визирам ЦСКА. Там има човек, който държи нещата и се надявам, че няма да допусне това", каза той. 

"Арда, Локомотив (Пловдив), Черно море, Дунав, Витоша вече има чужденци. Изумява ме колко неизвестни хора има в Арда. Не ми се вярва да вдигнат нивото на футбола. В този град и смолянска област има талантливи деца, но така са преценили. Има ли финансова дисциплина, ще има равнопоставеност в българския футбол. Ако има такива като братя Домусчиеви, добре. Дават тези финансови средства. Но ако взимаш от държавата 2, 3, 4 милиона и ги хвърляш за чужденци, това е безумно. Страдат клубове и целият футбол. Мениджърите са една от злините, от които трябва да се отървем. “Ще ти дам един чужденец, който струва милиони”, разправят на по-неопитните президенти и хората мигат. И аз съм мигал и съм се качвал на тази шейна. После не могъл да се адаптира. Накрая ти писне и го изгониш. По-добре е да се инвестира в нашите деца, отколкото да взимаме съмнителни чужди”, каза Стефанов и обясни, че феновете не могат да издържат клуб в България. Ако феновете на Левски купят 25% от акциите на клуба, как ще осигурят по 3,5 млн. на година? Левски дава 12 млн. лева на година за издръжката си, откъде да дойде този доход? Сложете продажба на 10 000 фланелки, билети… най-много да съберат 1,5-2 млн. Другите откъде? Ако участваш като Лудогорец в Европа, да дойде някой спонсор и да иска да рекламира. Сега какво да рекламират? Сега Левски иска 4 млн. за свой футболист. Какви 4 млн., той е 48 кила с мокри дрехи. Стоичков беше продаден за 4 милиона. Като се роди такъв, да го продадеш. Сега всичко е фантасмагория, барон Мюнхаузен", добави Венцеслав Стефанов.

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020