"Преди 5 години изпитах същото, което сега семейството на Киро Киров преживява. Разбирам ги хората. За съжаление у нас нещата се прикриват под формата на данни и статистика и все още не можем да говорим за бум на отвличания. Но и това ще стане", споделя пред столичен вестник президентът на Славия Венцеслав Стефанов, който въпреки платения откуп не видя повече детето си.

Стефанов смята, че синът му Димитър е мъртъв, а бандата, която го е отвлякла, продължава да работи на високи обороти.

- Г-н Стефанов, изминаха пет години, откакто синът ви Димитър беше отвлечен посред бял ден в София близо до хотел "Плиска". Успяхте ли все пак да намерите някаква нишка, която да ви заведе до извършителите? Носят се всякакви слухове. Според някои е в Швейцария, според други - в Гърция, а според трети - не е сред живите...

- Има една жена. Казва се Ваня Червенкова. Тя се опитва да внуши на съпругата ми и дъщеря ми разни неща. Двете се намират в изключително тежко положение. Сринаха се след отвличането на Митко. Податливи са...

- Бизнесдамата Ваня Червенкова откъде може да има тази информация?

- А, Ваня е такава жена, впива се в някого и почва да му говори. Освен това на съпругата ми и на дъщерята и други хора им говорят разни неща - едва ли не аз съм скрил детето.

- Да, и този слух върви доста упорито.

- Не съм го изнесъл в Швейцария. Димитър толкова много обичаше майка си и сестра си, че едва ли би могъл да живее с години някъде, без да им се обади. Щеше да даде знак на мен. А нищо не се случва. На 6 април станаха пет години.

- Сърцето ви какво подсказва?

- Аз зная, че са погубили детето ми. Затова ме е яд на приказките на хората. Чух дори, че офицерът от Първо районно, който няколко пъти беше задържал сина ми на същото място, откъдето го отвлякоха, щял да ме съди за клевета. Готов съм да се срещна с него, за да видя с какви очи ще ме погледне. Офицерът се казва Георги Славков. Уволниха го по времето на Борисов за корупция, защото се доказа, че е вземал пари. Вземал е пари дори и от сина ми, за да го пусне на свобода. Славков е вършил и други престъпления. После бе възстановен на работа.

- Предполагам, че като баща и син сте си споделяли какви суми му е искал полицаят?

- До, говорихме. Ден преди да го отвлекат, полицаят пак му беше искал пари, за да не го арестува. Митко му е давал по 4-5 хиляди... Не зная какво и защо стана. Митко беше добър човек. Не беше скандалджия. Имаше едно нещо, което бе крил от мен дълго време. Те са разбрали какво е и са го манипулирали.

- С днешна дата съпругата и дъщеря ви на коя от версиите вярват?

- Ами знам ли. Ваня Червенкова ги е водела по гробища във "Враждебна" ли, във "Връбница" ли. Посред нощите са ровели с ръце да вадят костите уж на детето... Знам ли ги какво мислят. Те не контактуват с мен. Тези неща научих от хора, близки до Червенкова. Но тя е толкова бизнесдама, колкото аз съм космонавт. Аз зная само за един от многото й бизнеси.

- Ваня как се е сприятелила със съпругата ви?

- Тя е от хората, които, като научат за определен проблем, стават близки с конкретните хора. Дори искаше среща с мен. Говори ми колко добри контакти има с чеченци и как може да направи нещо за намирането на детето. Изгоних я. След това отишла при съпругата ми и наговорила куп глупости. Такива неща. За жената и дъщерята аз съм нежелан. Следователят Емил Иванов си позволи да каже, че съм си служел с мои контакти при издирването, че по този начин преча на разследването. А той не си мръдна пръста шест месеца. Но какво да ви обяснявам...

- Имате ли сигурни доказателства, че Димитър не е сред живите?

- Пет години няма никаква следа от него, нито контакт, обаждане - не може да е жив. Ходих в Грузия, ходих в Германия, ходих в Холандия - къде ли не. Разговарях с хора с моята участ, но... нищо. Всички казват, че похитителите не могат да държат един човек с години. Няма смисъл да се заблуждавам. Разговарях и с известен грузински футболист (б.р. - Каха Каладзе), чийто брат бе отвлечен. Дълги разговори.

- Говори се, че вие сте сред хората, които събират пари за откупа на бизнесмена Киро Киров?

- Не съм в България. Иначе бих дал пари за него. Проблемът при Киров е, че няма нужда от пари. Четох някъде, че похитителите му се знаят. Аз съм сигурен, че за моя син се пръснаха доста пари. Не съм правил сметка, най-милото ми е. Знаете ли, няма да легна да плача, защото никой няма да ми помогне. Знаете ли кое е най-страшното? Нито мога да му се зарадвам, нито мога да го оплача. Желая на тези, които са направили лошо на детето ми, да ги застигне същото. Да видят как е... Имаше служители, които искаха да ми помогнат, но бяха игнорирани. Не им се даде възможност.

- Напоследък се говори, че отвличанията на хора ще станат доходоносен бизнес за огладнели бивши мутри...

- Обикновените хора много ще страдат. Сега на прицел са по-заможните, утре ще дойде ред на по-малко заможните, накрая обикновеният човечец ще отнесе всичко. Предполагам, че това ще стане една институция за пари. Полицията трябва да погледне сериозно на този вид престъпления. Трябва да има наказани.