Босът на Славия Венцеслав Стефанов за пореден път нападна националния отбор и тандема Станимир Стоилов – Наско Сираков.

“От тия там нищо не става. Който е на друго мнение, ще ми падне в очите. Има една поговорка, която не се отнася само за националния отбор и за футбола, но и за живота - и тате може, и бате може, но козата си сака пръч. Или иначе казано, трябва си треньор, ръководител и хора, които могат", обърна се Венци към журналистите по време на днешното му гостуване в дискусионно студио “Дерби”.

“Стига сме се заблуждавали, че правим нещо. През 1994 година какъв клубен футбол имахме? И сега скелето на отбора играе в големи европейски клубове. Едва ли тогава някой е играл в Манчестър Юнайтед. Истината е, че и сега имаме добри футболисти. За мен Димитър Пенев е най-големият треньор, който е имало в България. Не знам как си е събирал състава, но щом тези хора стигнаха до ръководни постове, значи не е бил прост човек. Какво ги научи Мъри? Не виждам нито един будала, който да се хване на глупостите на Стоилов, че сме били играли силно с трима вътрешни или седем външни халфове. Ти го плюеш, той си мисли, че дъжд го вали”, допълни Венци Стефанов.

Босът на "белите" отговори и на въпрос дали се перат пари в родния футбол: „Ако имаше как да се перат пари във футбола, съм сигурен, че в България щяха да се направят чудеса. Истината е, че държавата с нищо не ни е помогнала. Искрено се надявам, че сегашният премиер, който е спортен човек, ще помогне.

На стадион "Славия” в момента тренират между 450-500 деца. Всички те са облечени с шуби, имат сакове, единствено обувки не им осигуряваме. Някой ще каже, че изпираме по някой лев и купуваме на децата. Всичкото това нещо е само, защото обичаме спорта. Лично аз си имам мотив да го правя това нещо. Нямам нищо против компютрите, но не може децата да ходят с лупи. Гледам 16-годишни, които ходят като снайперисти по улиците. С едни черни очила. Това за децата трябва да е държавна политика. Държавата трябва да изгради стадиони, терени, които да останат и за следващите поколения."

„Аз тази година съм уволнил двама треньори, защото са взимали пари от децата. Затова обаче са виновни родителите, защото голяма част от тях имат болни амбиции. Те тръгват да ръчкат треньорите, ако може да пуснат децата им, а те да дадат нещо. Преди време една от легендите на Славия го уволних за същото нещо. Според мен трябва да играят най-добрите и талантливи деца”, коментира още президентът на Славия.

„Предложението на Валентин Михов за намаляването на „А” група е много добро. Така футболът ни ще стана по-качествен, а освен това календарът може да се обърне на пролет-есен. Защото сега ни предстои пауза от декември до март, която е само загуба на време и харчене на излишно много пари. Михов е прав, че стадионите ни не отговарят на изискванията на УЕФА. Всеки един отбор трябва да даде поне 2-3 милиона евро, за да оправи стадионите си.

Твърдят, че каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът. Ние нямаме клубен футбол. Сърбите какъв клубен футбол имат, но ни бият като тъпан. Ами Босна. Гледахте ли ги вчера? Ако ни хванат, знаете ли какво ще ни направят.

В Сърбия успехите дойдоха под ръководството на местния специалист Радомир Антич. Той обаче е бил треньор на Реал (М) и Атлетико (М), докато Мъри е водил Хасково и Чешлигирово”, завърши в свой стил Венци Стефанов./БЛИЦ