Бившият министър на вътрешните работи на България Румен Петков коментира пред БЛИЦ случващото се в българския футбол.

"Преди години имаше подобен казус - обжалвано конгресно решение в съда. Сега случаят е същият. Димитър Бербатов обжалва действия на футболната централа на конгрес. Докато не се произнесе съдът, всяко действие на футболната централа ще е незаконно. След като нещата са в съдебна фаза, Бербатов трябва да си избере дали иска правова държава и решение на съда, което отговаря на правото или просто иска власт. Защото някак си не е прилично един път да си се отказал от националния отбор, от трибагреника и сега да искаш да яхнеш футболната централа. Но това с приличието да не го коментираме... Мисля, че докато нещата са в съдебна фаза, опитите да се влиза насилствено в централата не са допустими", заяви Петков пред БЛИЦ. 

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

"За мен днешните действия на Бербатов и екипа му са липса на приличие. Елементарното възпитание в случая, не говоря за юридическа подготовка, изисква да се изчака произнасянето на съда. Да се използват друг тип действия ми се струва доста грубо и грозно. Тук не става дума за грижа за футбола, а говорим за единствената загриженост за властта. А това са две съвсем различни неща. Или ще бъдем правова държава или държава на властомани. И ние като общество и като футболна общественост трябва да си дадем сметка кое искаме.

Не може да искаш съдът да се произнесе, а в същото време да погазваш собственото си искане. Да загърбваш съда и да показваш, че не те интересуват правилата, а властта. Много е грозно.

 Цялото общество трябва да си даде сметка за такъв тип действие на Бербатов, на което ставаме свидетели в НДК. Действие, което е опасно за всички. Защо ли? Защото днес те са във футбола, но друг ден ще са и в държавата. Това са действия, които ерозират не просто демокрацията и правовия ред, а ерозират отношението на обществото към държава и институции. Спекулира се с обществени очаквания и нагласи по груб, да не кажа варварски начин", завърши политикът.