Димитър Бербатов и до днес не е разкрил в детайли причините за оттеглянето си от националния отбор. Нападателят само намекна за някои от тях, без да изпада в никакви подробности. И тъй като Митко едва ли някога ще съобщи фактите в прав текст, БЛИЦ предлага на своите читатели пълната истина за неговото напускане.
 
1.Постоянните приказки зад гърба му, докато е в националния отбор. Наско Сираков редовно подмятал, че Митко не е лидер, че не става за капитан. Сираков насъсквал останалите национали против Бербатов и направил опит да го скара със Стилиян Петров. Известно е, че Стилиян поддържа добри контакти с Наско и това донякъде имало ефект, тъй като в един период (около два месеца) Бербатов не си говорил с Петров.
 
2.Докато е на лагер с националния отбор в резиденция “Бояна”, част от съотборниците му докладвали на ръководството, че Митко не спазва режима и скитосва до ранни зори. Веднъж на Бербатов му се наложило да напусне в полунощ заради здравословни проблеми на негов роднина. На другата сутрин в тима пуснали мухата, че Димитър купонясвал в заведение.
 
3. Прякорът Звезделин бил измислен от национали. Говори се, зад идеята стоял Валери Божинов. Съотборниците на Бербатов го обявили за надут и за измислена звезда.
 
4. Постоянните подмятания от членове на Изпълкома начело с Йордан Лечков, че Бербатов разхожда националната фланелка и във важните мачове се крие, вместо да поведе отбора. След един от провалите на тима Данчо заявил в прав текст на Бербо: “Много си активен при определянето на премиите за класиране, ама нещо не можеш да си ги изкараш тия пари!”
 
5. Намесата в работата на Станимир Стоилов. Митко бил на няколко пъти свидетел как хора от Изпълкома “молели” Мъри да взима и пуска техни футболисти в националния отбор. И как заради мениджърските напъни Стоилов се чудел на кого най-напред да угоди. Когато обяви официално, че напуска националния тим, Бербатов на няколко пъти подчерта, че мястото на Мъри не е тук и му пожелава да се докаже на друго място. “Нормално е Стоилов да извика някои футболисти, които познава от периода си в Левски, но е абсурд почти винаги да му спускат играчи отгоре”, възмущавал се вече бившият капитан на националния отбор. Бербо постоянно твърдял, че с екипа на България трябва да играят футболисти, които са постоянни титуляри в клубовете си и най-важното – да се намират в отлична форма и кондиция.  
 
6. Недоволният Сър Алекс Фъргюсън. Мениджърът на Манчестър Юнайтед оставал разочарован след завръщането на Бербатов от мачове на българския национален отбор.  Митко бил винаги изнервен, разконцентриран и непълноценен по време на тренировките и в по-голяма част от мачовете на Юнайтед. Шотландецът предложил на Бербо да се замисли дали има смисъл да играе за България, след като редовно се прибира от София съсипан психически.