Новият национален селекционер Лотар Матеус прати изненадващи повиквателни на вратаря на Локомотив (София) Боян Пейков, защитника на Литекс Николай Бодуров, както и халфа на Черно море Даниел Димов. Тримата са част от състава за евроквалификацията на 8 октомври с Уелс и за контролата със Саудитска арабия, която е четири дни по-късно.

Пейков, Бодуров и Димов са твърди титуляри в отборите си от началото на сезона, като играха и в осемте шампионатни двубоя до момента.

БЛИЦ ви представя визитки на дебютантите в националния отбор:
peikov.jpg
ТОВА Е БОЯН ПЕЙКОВ
Отбор: Локомотив (Сф)
Пост: вратар
Роден: 01.05.1984 г.
Място на раждане: София
Ръст: 185 см
Тегло: 80 кг
Предишни клубове: Левски (София) (ДЮШ), Конелиано (Герман), Несебър, Видима-Раковски (Севлиево), Дунав (Русе), Миньор (Раднево), Берое

Боян Пейков премина това лято в Локо (Сф) от Берое. 26-годишният страж опази вратата си суха в три от мачовете - Монтана (1:0), Калиакра (4:0) и Берое (3:0). До момента този сезон е допуснал 8 гола в 8-те мача на "железничарите".

Пейков стартира кариерата си в ДЮШ на Левски. Играе в отборите на Конелиано (Герман), Несебър, Видима-Раковски (Севлиево), Дунав (Русе). През сезон 2008/09 преминава в Миньор (Раднево), където играе 27 мача за отбора в "Б" група. Пейков заема мястото на титулярен вратар в Берое през сезон 2009/10. През юли 2010-а подписва договор с Локомотив (София). Носител на Купата на България през миналата година с Берое, когато не допуска нито един гол във вратата си и е с огромна заслуга за спечелването на трофея от тима, воден от Илиан Илиев. bodurov.jpg

ТОВА Е НИКОЛАЙ БОДУРОВ
Отбор: Литекс
Пост: защитник
Роден: 30.05.1986 г.
Място на раждане: Благоевград
Ръст: 180 см
Тегло: 76 кг
Предишни клубове: Пирин 1922, Пирин (Благоевград)

Николай Бодуров играе еднакво добре като централен и десен защитник. Бивш младежки национал. Прави дебют в "А" група през 2005 година с екипа на Пирин 1922, с които изиграва 30 срещи и отбелязва 1 гол. С обединеният Пирин (Благоевград) записва още 20 мача, както и финал за Купата на България. На 5 юли 2009-а подписва 5-годишен договор с Литекс. Официален дебют за "оранжевите" прави на 1 август 2009-а в мача за Суперкупата на България, загубен от Левски с 0:1. Първото си попадение за "оранжевите" в "А" група отбелязва на 25 март 2010 година и донася победата с 1:0 над Сливен. Шампион с Литекс и носител на Суперкупата на България за миналия сезон.
Daniel_Dimov.jpg
ТОВА Е ДАНИЕЛ ДИМОВ
Отбор: Черно море
Пост: полузащитник
Роден: 21.01.1989 г.
Място на раждане: Варна
Ръст: 185 см
Тегло: 75 кг
Предишни клубове: няма

Роденият във Варна Даниел Димов е юноша на Черно море и е шести сезон в първия отбор на "моряците". Едва на 17 години и 9 месеца той дебютира за Черно море в "А" група. Сегашният треньор на Левски Ясен Петров го пуска в игра в 70-ата минута при победата с 6:1 над Черноморец на Ивайло Дражев в София през есента на 2006 г.

През лятото на 2007-а Димов за първи път излиза титуляр при гостуването на Македония (Гьорче Петров) за "Интертото". "Моряците" печелят 4:0 в Скопие, а на реванша в Бургас бият 3:0, като едното от попаденията е дело на Димов. В следващия кръг отборът губи с 0:1 от италианския гранд Сампдория, отново в Бургас. Димов също бележи гол, но в собствената си врата. През двата сезона под ръководството на Никола Спасов халфът се появява епизодично на терена. Велизар Попов също не го наложи веднага, но в последните мачове от миналия сезон започна редовно да му гласува доверие. А през тазгодишната кампания е неизменен титуляр за Черно море, като започна и в осемте мача до момента.

На 1 март тази година Димов вкара първия си гол в "А" група. За това му бяха необходими малко повече от 25 мача. Талантът откри резултата срещу Черноморец (Бургас) при победата с 2:0. Димов има мачове и за младежкия и юношеския ни национален отбор. Той се утвърди като опорен полузащитник и според специалистите, ако продължи да се развива в правилната посока, ще направи добра кариера.